ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничен водосвет в Лозенската планина

22 май 2011 13:19, Софийска митрополия
Храм "Св. Константин и Елена" - Лозен

В деня на св. равноап. Константин и Елена Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан отслужи празничен водосвет в малкия храм, построен в тяхна чест високо в Лозенската планина, Софийска духовна околия. На труднодостъпното планинско място множество християни очакваха викарния епископ да извърши последованието на водосвета и да освети празничното ястие.

В празничното водоосвещаване взеха участие ик. Цанко Тотев - енорийски свещеник в с. Лозен, свещеник Емилиян Костадинов и дякон Петър Симеонов. Сред присъстващите бяха кметът на район „Панчерево“ и представители на кметството на Лозен.

В края на чинопоследованието, като поздрави многобройните християни, изкачили се на това високо място в Лозенската планина, еп. Йоан припомни заслугите на равноапостолните Константин и Елена. „В днешния ден като честваме тези достойни човеци - каза епископът, - виждаме пример не само на най-високо държавническо служение, но и съзнание и разбиране за духовно водачество, вследствие на осъзнаване истинността на светото православие...“

Като благодари на множеството за това, че в този жарък ден са дошли на планинското място и са дали своя принос - средства, труд за построяването и благоустрояването на храма, епископът им преподаде патриаршеското благословение на Негово Светейшество.

Той специално благодари на ик. Цанко Тотев, който усърдно и неуморно се труди за храмостроителството в енорията, на Любо Сираков, който се грижи за празнуващия храм, и на кмета на район „Панчерево“, който винаги с готовност се отзовава на нуждите на Църквата.

Архиереят лично поръси със светената вода миряните и освети празничния корбан.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В очакване на епископаПразник в Лозенската планинаПразник в Лозенската планинаСтенописите в храмаЛюбо СираковСтенописите в храмаПразник в Лозенската планинаПразник в Лозенската планинаПразник в Лозенската планинаПразник в Лозенската планинаХлебни приношенияХрамът преди обновлениетоХрамът след  обновлениетоХрамът отвътреХрамът отвътреКуполътЛявата певницаДясната певницаГората над храмаПразник в Лозенската планинаПразник в Лозенската планинаОсвещаване на корбанаПаметна снимка Еп. Йоан разговаря с готвачките
« предишна новинаследваща новина »