ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовници от България участваха в храмовия празник на Погановския манастир

22 май 2011 20:08, Софийска митрополия
Храмов празник в Погановския манастир

Духовници от България участваха в богослужба за храмовия празник на Погановския манастир "Св. Йоан Богослов" край село Поганово - Нишка епархия. На 21 май по календара на Сръбската православна църква се възпоменават благодатните чудеса, които ставали на гроба на св. апостол Йоан (при нас празникът е на 8 май).

С благословението на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Максим, за празника в Погановския манастир бяха йеромонах Никанор от Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци и енорийският свещеник на гр. Брезник - отец Константин Стойчев. Духовниците от България взеха участие във вечернята, предхождала празничната литургия и бяха в съслужение с монасите от светата обител, протосингела на Нишката митрополия отец Борислав, игумена на Суковския манастир "Св. Богородица" йеромонах Серафим и монаси от неговото братство, духовници от епархията.

"Ние бяхме намерени от голямата любов на отец Мардарий, който ни посети в нашия манастир" - сподели монахът Никанор. "Така се постави началото на духовните връзки, които имаме от двете страни на границата, като в лицето на духовниците тук, в Сърбия, ние намираме истински братя"- заяви той. Отец Никанор припомни завета на приснопаметния отец Паисий, духовен старец на братството в Суковския манастир, който казвал, че няма други два народа, толкова близки по кръв, език и вяра като българския и сръбския.

"Изпълненен съм с истинска радост в сърцето си, че въпреки сложните исторически отношения от последните 120 години, сега като отворя вратата на светите обители тук, намирам истински братя в Христа. Надявам се занапред така да живеем и така да работим и такъв пример да даваме на двата народа, тъй че да прескочим всичко неприятно от миналото и да се стремим към завещатото от светите отци - да живеем в мир и любов. Такова братство да има между двата народа ни е необходимо в днешните усилни дни. И дружно да изпълняваме думите на св. Йоан Богослов: "По това ще познаете, че сте мои ученици, ако любов имате помежду си". И как да покажем истинността на православната вяра на другите народи, ако не с любов помежду ни" - каза още йеромонах Никанор. 

Игуменът на манастира йеромонах Мардарий и неговото братство посрещнаха стотици гости за празника. За храмовото тържество на Погановския манастир се стекоха и много поклонници от България. По традиция на този ден около манастира среща си дават и много фамилии, разделени с десетилетия от границата между България и Сърбия. Българите живеещи в районите, останали на сръбска територия, на този ден посрещат гости от родината.

Текст и снимки: Руми Борисова

 

 

Снимки

Храмов празник в Погановския манастирХрамов празник в Погановския манастирХрамов празник в Погановския манастирХрамов празник в Погановския манастирХрамов празник в Погановския манастирХрамов празник в Погановския манастирХрамов празник в Погановския манастирХрамов празник в Погановския манастир
« предишна новинаследваща новина »