ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовен празник в Одрин

23 май 2011 11:40, Видинска митрополия
Духовен празник в Одрин

На 21 май, в деня на светите равноапостолни Константин и Елена, в българския храм в Одрин, Турция, се проведе духовно тържество.

Тържеството бе във връзка с отбелязването на храмовия празник на църквата и за да се поощрят българите, живеещи в Одрин и околностите.

Света Литургия в памет и в чест на светите император Константин и царица Елена бе отслужена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан.

Тържественото богослужение, извършено от Величкия епископ Сионий, се състоя с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, както и на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и по решение на Светия Синод на БПЦ.

В светата Евхаристия взеха участие свещеник Александър Чакърък, енорийски свещеник при храма, и дякон Иван Петков, от катедралния храм „Св. Неделя”, гр. София. Молитвените песнопения изпълни заедно с благочестиви християни архимандрит Василий, игумен на Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски”, Видинска епархия.

За здравето и благоденствието на благочестивите наши сънародници от Одрин след светата Литургия бе извършено последованието на петохлебието. В края на богослужението Величкият епископ Сионий възрадва вярващите с благо слово и духовно напътствие.

Пред храма празнуващият народ изрази радостта си и с хоро, което впечатли със своята пищност и истинска радост и вдъхновение.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: дякон Иван Петков

 

 

Снимки

Духовен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в ОдринДуховен празник в Одрин
« предишна новинаследваща новина »