ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен по повод Празникa на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”

24 май 2011 17:35, Българска Патриаршия
Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”

В деня, който официално в нашата страна честваме като Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” по традиция бе отслужен тържествен молебен в прослава на Словото и за преуспяване на всички служители на словото.

Тази година, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, молебенът бе оглавен от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при катедралния храм. В съслужение с него край иконата на светите братя Методий и Константин-Кирил с молитва застанаха и Негово Преосвещенство Деволският еп. Теодосий, Негово Преосвещенство Знеполският еп. Йоан и свещенослужители от централните храмове на столицата. За благолепието на богослужбата допринесоха и протодякон Любомир Братоев и дякон Иван Петков.

В своето обръщение към богомолния народ еп. Тихон изрази смущението, което изпитва в този ден поради разделението, което имаме днес между празника на светите Братя, който отбелязваме по новия календар на 11 май, и Празника на славянската писменост и на българската просвета и култура, за чиито основатели считаме светите Братя и техните ученици, който честваме по стар стил на 24 май. Като постави въпроса: „Какво наричаме „култура?”, архиереят подчерта, че „култура” не е това как се държим в обществото, как се храним и какви постановки гледаме, а че „културата” това е облагородяване и духовно възвисяване на човека и като такава е пряко свързана с богопросветеността и моралните християнски норми, които човек трябва да съблюдава и възпитава.

Като изтъкна факта, че нашият народ, за разлика от други страни и народи, все още не може да приеме като нещо нормално явления като: завистта, омразата, алчността, меркантилността..., а се възмущава и отвращава от тях, архиереят изрази надежда, че нашата култура и възпитание все още се основават на дълбоко вкоренените в българския народ християнски норми.

Накрая еп. Тихон каза, че този празник не е празник само на онези, които професионално се занимават с просвета и култура, но и на всички нас и призова да не оставяме възпитанието на децата си само на учителите и на масовата култура, а да считаме съхраняването и преподаването на съкровището, което ни завещаха славянските просветители св. братя Кирил и Методий за свой неотменен дълг и отговорност пред Бога и поколенията.

След молебена духовенството и миряните се отправиха в литийно шествие към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, за да вземат участие в официалните празненства.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”Молебен по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в ПКСХП „Св. Александър Невски”
« предишна новинаследваща новина »