ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Село Байлово празнува Деня на славянската писменост и култура

25 май 2011 22:12, Софийска митрополия
Празник в с. Байлово

С особена тържественост бе отпразнуван 24 май - Празникът на славянската писменост и култура - в софийското село Байлово. Единственият храм в селото е посветен на св. братя Кирил и Методий. За Деня на славянската писменост и култура бе отслужена празнична св. Литургия от свещеник Серафим Янев.

В скромна постройка в двора на църквата от години живее дядо Добри, известен със своя благочестив живот и безкористно дарителство. Старецът (на 96 г.) се грижи за чистотата на храма и държи винаги да има запалено кандило в него. За градинките и околохрамовото пространство му помагат християни от различни енории. Заедно с него за храмовия празник (11 май) дворът на църквата бе изцяло обновен с нови цветя и оформление.

За всеобща радост на 24 май храмът бе изпълнен с деца и възрастни и като че ли най-щастлив от всички бе дядо Добри, който приветстваше децата с добре дошли в църквата, а те с учудване отбелязваха как този толкова възрастен дядо стоеше прав по време на цялото богослужение.

Петнайсетина дечица чинно пристъпиха към св. Тайни и се приобщиха със св. Дарове. След богослужението тръгна литийно шествие, предвождано от хоругви и икони, носени от иподякони и момичета с народни носии, което достигна до площада на селото. Там в присъствието на множество жители на селото бе отслужен водосвет за здраве и успех на децата. Отец Серафим поръси всички със светена вода и призова Божието благословение над всички тях.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Снежа Иванова

 

 

Снимки

Празник в с. БайловоПразник в с. Байлово Празник в с. Байлово Празник в с. Байлово Празник в с. Байлово Празник в с. Байлово Празник в с. Байлово Празник в с. Байлово Празник в с. Байлово Празник в с. Байлово Празник в с. Байлово Празник в с. Байлово
« предишна новинаследваща новина »