ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официално посещение на Ловчанския митрополит Гавриил и придружаващите го лица в Истанбул

26 май 2011 21:00, Българска Патриаршия
Официално посещение на Ловчанския митрополит Гавриил и придружаващите го лица в Истанбул

От 20 до 23 май 2011 г. на посещение в южната ни съседка Турция беше представителна група на Ловчанска света митрополия начело с митрополит Гавриил. В деня на светите равноапостолни Константин и Елена, 21 май, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи света божествена Литургия в българския храм “Св. първомъченик Стефан” в Истанбул на брега на Златния рог. Богослужбата украси смесеният църковен хор “Евстати Павлов” към катедрален храм “Света Троица” – гр. Ловеч.

Светата Литургия, отслужена от митрополит Гавриил, беше посетена от много българи от общостта в Истанбул и туристически групи от България.

Храм “Св. първомъченик Стефан” е един от най-интересните в Истанбул по своята архитектура. Изцяло изграден от лято желязо (от там и името “Желязната църква”) и е една от първите сглобяеми сгради в света.

По време на отоманското иго българите в Османската империя са под духовната власт на гръцкия патриарх във "Фенер" и отправят молитвите си на гръцки език. Стефан Богориди, водач на българската общност в Истанбул, отправя молба до падишаха за независима българска православна църква. Със султански указ просбата е удовлетворена и от 1849 г. българите имат собствени храмове, в които се служи на български език.

Върху земи между кварталите "Балат" и "Фенер" в Истанбул, собственост на Стефан Богориди и дарени на българската църква, през 1859 г. е изградена дървена църква. С указ от 11 март 1870 г. отоманската държава позволява създаването на независима Българска църква. Българите се заемат да построят нов, по-голям храм. По проект на архитекта Ховсеп Азнавур конкурсът е спечелен от австрийската компания “Рудолф Вагнер”. Изработените във Виена части са пренесени с кораби по Дунав и Черно море. През 1898 г. църквата е завършена. Изградена е в неоготически стил като трираменна базилика. Камбаните са отлети в Ярославъл в Русия. Иконостасът е украсен с икони на Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица, св. Йоан Кръстител, св. архидякон Стефан, св. Петър.

След завлядаването на Константинопол от турците и превръщането на храма “Света София” в джамия, Вселенската Патриаршия е преместена в храма на светите апостоли, втори по големина в града. След неколкократни премествания, с указ на султан Мехмед Завоевателя от 1602 г., Патриаршията се установява в храма “Св. Георги” в квартал "Фенер". Патриаршията представлявала абсолютната власт в православното общество и водещ авторитет по отношение на социалните и правни въпроси.

+++

На 22 май 2011 г., по случай 20 години от избирането на Вселенския патриарх Вартоломей, в църквата към Патриаршията бе отслужена света Литургия, оглавена от Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, в която взе участие и високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил. В светата Литургия на мястото: “В первих помяни Господи...” след споменаване името на Вселенския патриарх всичките присъстващи седем митрополити от Вселенската патриаршия по старшинство споменаха патриарх Вартоломей.

Гръцки бизнесмен беше посветен в архонтски чин. Присъстваха и други архонти и видни гръцки граждани.

След св. Литургия Вселенският патриарх Вартоломей радушно посрещна и разговаря с митрополит Гавриил в сградата на Патриаршията.

Най-големият християнски храм в града - “Света София”, след падането на Константинопол под турска власт е преустроен в джамия. При посещението на този монументален паметник на вярата хористите от ловешкия хор “Евстати Павлов” възторжено запяха под главния купол: “Христос воскресе!” Но те бяха рязко прекъснати от охраната под предлог, че след обявяването на Турция за република от Кемал Ататюрк храмът е превърнат в музей.

В град Одрин бяха посетени и българските храмове “Св. Георги” и “Св. Константин и Елена”.

Вълнуващи дни на признание към Българската православна църква.

 

 

Снимки

Официално посещение на Ловчанския митрополит Гавриил и придружаващите го лица в ИстанбулОфициално посещение на Ловчанския митрополит Гавриил и придружаващите го лица в ИстанбулОфициално посещение на Ловчанския митрополит Гавриил и придружаващите го лица в ИстанбулОфициално посещение на Ловчанския митрополит Гавриил и придружаващите го лица в ИстанбулОфициално посещение на Ловчанския митрополит Гавриил и придружаващите го лица в ИстанбулОфициално посещение на Ловчанския митрополит Гавриил и придружаващите го лица в Истанбул
« предишна новинаследваща новина »