ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в ротондата „Св. Георги“

27 май 2011 08:08, Софийска митрополия
Празник в ротондата „Св. Георги“

На 26 май Българската църква почита паметта на св. Георги Софийски, Най-нови. По този повод в ротондата „Св. Георги“, в центъра на столицата, бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие храмовото духовенство и столични свещенослужители.

Ротондата „Св. Георги“, която се счита за най-стария архитектурен паметник в София, е особено свързана с този празник, тъй като според свидетелства, в северната част до храма е бил погребан св. Георги Софийски, Най-нови, след като бил обесен и три дни тялото му висяло на бесилото.

Историците се натъкнали на интересни сведения, които говорят, че по време на турското робство вярващите са били допускани от властта да се покланят на гроба на св. мъченик въпреки факта, че храмът бил превърнат в джамия.

В празничния ден множество софиянци дойдоха в древния храм да почетат св. Георги Софийски, Най-нови.

За духовна радост и подкрепа по време на богослужбата те имаха възможността да се поклонят на атонска икона на св. Богородица и едновременно мощехранителница. В сребърния обков около лика на Божията Майка блестят не скъпоценни камъни, а по частица от мощите на св. Георги Победоносец, св. Георги Софийски, Най-нови, св. Мина, св. Николай Ископски Чудотворец - убит от комунистите и любимо духовно чадо на св. Йоан Кронщадски, св. Мойсей от Сибиел - ревностен пазител на православието в споровете с униатите, св. Димитър Солунски, св. Кирил Солунски - монах от Хилендарския манастир и убит от турците в Солун, св. Георги Нови от Йоанина, също убит от турците.

Боговдъхновената проповед на викарния епископ докосна сърцата на вярващите. За радостта на празника много допринесе и сладкогласното пение на хористите.

След св. Литургия в литийно шествие духовенството и народът се отправиха към гробното място на чествания мъченик, където бе извършен празничен водосвет. Епископ Йоан поздрави множеството с празника, подчерта колко е важно да знаем за нашите български светии и подабаващо да ги почитаме. Той поръси присъстващите със св. вода и им преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Максим.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Празник в ротондата „Св. Георги“Иконата с мощитеРотондата „Св. Георги“
« предишна новинаследваща новина »