ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на славянската писменост и култура в Атина

27 май 2011 13:22, Българска Патриаршия
Денят на славянската писменост и култура в Атина

По решение на църковното настоятелство на българския храм „Св. преп. Йоан Рилски” в Атина и с подкрепата на българската дипломатична мисия там на 22 май, Неделя на Самарянката, бе отбелязан тържествено Денят на славянската писменост и култура – 24 май.

Празникът започна със света Литургия, отслужена от предстоятеля на храма архим. Атанасий (Султанов) при велегласното пеене на псалтите Мелетий Велчев и Александър Ганчев. На богослужението присъстваха временно управляващият Българското посолство в Атина пълномощен–министър г-н Димитър Енчев, консулът г-н Герман Ванчев, председателят на Гръцко-българското сдружение за култура д-р Благородна Филевска задно с ученици и учители от неделното училище „Преп. Паисий Хилендарски” към същото дружество, представители на дружество „Паисий Хилендарски” с ученици и учители от училището към същото, председателят на дружество „Будители” г-жа Галина Градева, фолклорна формация „Родина” с ръководител маестро Александър Костадинов и много наши сънародници, живеещи и работещи в Атина.

В своята проповед отец Атанасий припомни накратко беседата на Иисус Христос със Самарянката, като се спря на понятието "живата вода": „Живата вода това е словото Божие, което всеки трябва да чуе и разбере и именно поради това и светите братя Кирил и Методий, подбудени от любов към своите братя славяни, направиха това велико дело, дариха ни с азбуката, за да можем и ние да проумеем на собствен език боговдъхновените писания. Така да възхвалим Триединия Бог. Те бяха хулени, гонени заради това си дело, но любовта им никога не угасна. Затова и днес ние ги славословим, защото дадоха на много народи възможността да почерпят от Живата вода!”

Последва традиционният за този ден благодарствен молебен, след който всички се отправиха на литийно шествие с иконата на славянските Първоучители. В шествието се включи и духовият оркестър към кметство „Агии Анаргири”. След литийното шествие поздравление към българската общност отправи пълномощен-министър г-н Димитър Енчев. Той подчерта, че светите Братя са се борили именно за духовното и призова всички да не забравят своите български корени и никога да не оскъдява вярата им. Архимандрит Атанасий прикани всички да си спомнят своите ученически години и изпят традиционния за празника химн „Върви народе възродени”.

Последва програма подготвена от учениците. Прозвучаха известни български стихотворения, които развълнуваха всички. Особено трогателно бе изпълнението на песента „Я кажи ми, облаче ле бяло” от четиригодишната Ирина. След програмата последва концерт на фолклорна формация „Родина", които зарадваха своите почитатели с много нови песни. Пред храма се изви и традиционно българско хоро.

Всички си тръгнаха с приповдигнато национално самочувствие и с надеждата родното никога да не угасва в сърцето на българина.

Текст : Архимандрит Атанасий (Султанов)
Снимки: д-р Благородна Филевска

 

 

Снимки

Денят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в АтинаДенят на славянската писменост и култура в Атина
« предишна новинаследваща новина »