ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св.Терапонтий в старинния митрополитски храм „Св. Петка”

28 май 2011 22:30, Софийска митрополия
Празникът на св.Терапонтий в София

Всяка година на 27 май в старинния столичен храм „Св. Петка” с тържествени служби се чества паметта на св. Терапонтий.

От векове в храма се съхранява една скъпоценна реликва - мъчениковото чудотворно дърво на св. Терапонтий. В навечерието на празника по традиция дървото се украсява и изнася за поклонение. Множество вярващи дойдоха и тази година, за да почетат светеца, да се поклонят на светинята и да получат благословение, както и да участват в празничната вечерня и литията с чудотворното дърво.

Светите богослужби бяха оглавени от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан. В съслужение с него участваха архимандрит Теофан, иконом Ангел Ангелов, иконом Александър Величков, иконом Василий Сарян, протойерей Кирил Попов, иконом Йоан Куков, и дякон Иван Петков. Епископ Йоан поздрави храмовото духовенство и председателя, иконом Николай Николов, за възраждането на духовнобратствения живот в храма, осъществяван в Младежкия православен център „Св. Петка”.

Текст: Пролет Николова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празникът на св.Терапонтий в СофияПразникът на св.Терапонтий в София Знеполски еп. Йоан Знеполски еп. Йоан Празникът на св.Терапонтий в София Празникът на св.Терапонтий в София Празникът на св.Терапонтий в София Празникът на св.Терапонтий в София Празникът на св.Терапонтий в София Празникът на св.Терапонтий в София Празникът на св.Терапонтий в София Ик. Николай НиколовПразникът на св.Терапонтий в София Празникът на св.Терапонтий в София Празникът на св.Терапонтий в София Празникът на св.Терапонтий в София
« предишна новинаследваща новина »