ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Бе открита Национална катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"

27 май 2011 22:26, Видинска митрополия
Бе открита Национална катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"

На 27 май в Рилската света обител по решение на Светия Синод на Българската православна църква и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим бе открита Национална катехизаторска конференция, която е на тема „Съвременната катехизация в Българската православна църква”.

Конференцията започна с моление пред мощите на свети Йоан Рилски в централния храм на обителта, извършено от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. Митрополит Дометиан с Христова любов благослови и откри конференцията и пожела Бог да напътства заседаващите и да бъде с ума и мислите на всички.

След молението, начало на заседанията отново бе дадено от Видинския митрополит, който призова към ползотворна и отговорна работа, от която нашата Църква да се ползва и развива като богочовешки организъм.

Приветствие към конференцията и поучение отправиха и Великотърновският митрополит Григорий, Неврокопският митрополит Натанаил и Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир.

Заседанието в първия ден на конференцията бе ръководено от ставрофорния иконом д-р Захарий Дечев, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

То започна с прочитането на доклад от името на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който е председател на Работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод на БПЦ-БП. Докладът на тема „Съвременната катехизация в Българската православна църква” бе прочетен от ректора на Софийската духовна семинария, поради наложилото се по здравословни причини отсъствие на митрополит Гавриил. След това бе дадена възможност на заседаващите да вземат отношение по доклада с предложения, допълнения, както и да направят коментар по наболели проблеми в катехизаторската работа в нашата Църква.

От всичко споделено се видя, че нашият клир, богословите и миряните имат желание да се създадат условия, чрез които да се задоволи гладът и запълнят празните пространства по отношение на катехизацията в родна България.

Отношение по темата взеха и представителите на Видинска света митрополия - архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит, и архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин.

Заседанието бе уважено от проф. д-р Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет, който в своето приветствие изрази мнението, че Църквата трябва да работи, а плодовете са от Бога, Който се грижи за всичко.

Първата сесия от заседанието тържествено с благо слово и любов бе закрита от Видинския митрополит Дометиан. Синтезирайки основните моменти, той изтъкна, че днес, за да успеем в делото, ние трябва да не бъдем безразлични, защото от това по-лошо няма. Църквата има нужда от всеотдайни и призвани свещенослужители и помощници.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Моление за успех на Националната катехизаторска конференцияБе открита Национална катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"Моление за успех на конференциятаВидинският митрополит Дометиан откри конференциятаБе открита Национална катехизаторска конференцияБе открита Национална катехизаторска конференцияБе открита Национална катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"В Рилския манастир бе открита катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"Видинският митрополит Дометиан с протосингела архим. АнтимПриветствие към Националната катехизаторска конференцияВисокопреосвещеният Великотърновски митрополит ГригорийБе открита Национална катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"Ставроф. ик. д-р Захарий ДечевБе открита Национална катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"Бе открита Национална катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"Бе открита Национална катехизаторска конференцияВидинският митрополит Дометиан откри конференциятаБе открита Национална катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"Адрианополски еп. Евлогий приветства конференциятаВидинският митрополит Дометиан откри Националната катехизаторска конференцияВидинският митрополит Дометиан откри конференцията Катехизаторска конференция в Рилския манастирВидинският митрополит Дометиан откри Националната катехизаторска конференцияД-р Десислава Панайотова-ПулиеваБе открита Национална катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"Национална катехизаторска конференцияБе открита Национална катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"Видинският митрополит Дометиан откри Националната катехизаторска конференцияНегово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит НатанаилБе открита Национална катехизаторска конференцияВидинският митрополит Дометиан откри Националната катехизаторска конференцияВидинският митрополит Дометиан откри конференциятаНационална катехизаторска конференцияБе открита Национална катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ"Национална катехизаторска конференция в Рилския манастирНационална катехизаторска конференция в Рилския манастирВидинският митрополит Дометиан откри Национална катехизаторска конференцияНационална катехизаторска конференция в Рилския манастирНационална катехизаторска конференция в Рилския манастирНационална катехизаторска конференция в Рилския манастир
« предишна новинаследваща новина »