ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Почина свещеник Александър Русев

30 май 2011 11:04, Видинска митрополия
Видинска света митрополия

На 29 май след кратко боледуване се престави в Господа свещеник Александър Русев, достоен и верен свещенослужител на Видинска света митрополия.

Свещеник Александър Любенов Русев е роден на 8 юни 1953 г. в гр. Русе в семейство на вярващи и благочестиви християни. Завършва средно образование през 1972 г. в Първа гимназия „Христо Ботев” в гр. Русе със специалност „Изчислителна техника”. През периода 1972-1974 г. отбива военната си служба в гр. Шумен.

От 1974 до 1979 следва във ВИММЕСС – Русе машинно инженерство, специалност „Двигатели с вътрешно горене”. След завършването работи като технолог във военен завод, а след това и като преподавател в СПТУ по Автотранспорт и дефектатор по ремонта на локомотиви в ЛВЗ „Васил Левски”, гр. Русе.

През 1982 г. се жени за Данка Александрова Русева от с. Сланотрън, Видинско. Няма деца.

Живее и работи в гр. Русе, гр. Видин, с. Сланотрън, както и в САЩ, но заедно със съпругата си вземат решение да се установят в с. Сланотрън.

Поради силната си вяра и желание да служи на Бога кандидатства през 1999 г. във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”, специалност „Богословие”, където е приет като задочен студент.

След завършването на богословския факултет Александър Русев на 23 декември 2001 г. в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец” е ръкоположен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в дяконски чин, а на 18 октомври 2002 г. също в митрополитския храм на Видин е ръкоположен за свещеник. Назначен е от Видинския митрополит за енорийски свещеник първо в гр. Ново село, след което от 1 юли 2004 г. е преназначен и въдворен в с. Антимово, Видинско, където достойно и благодатно изпълнява своето служение към Бога и поверените му вярващи люде до деня на своята кончина.

Погребението и опелото ще бъде извършено от Видинския митрополит Дометиан на 30 май от 13,00 ч. в с. Сланотрън.

Бог да го прости, вечна да бъде паметта му!

Текст: архимандрит Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »