ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нова ценна книга за православните християни

30 май 2011 14:17, Сливенска митрополия
„Духовна азбука”

В навечерието на празника Петдесетница, смятан от древни времена за рожден ден на Христовата Църква, излезе от печат, преведена на български език, книгата „Духовна азбука” на св. Димитрий, митрополит Ростовски - именития руски богослов, църковен писател и проповедник, философ и поет от времето на Петър Първи и основател на първата в Русия духовна семинария.

Изданието излиза с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, който е написал и предговора към него. „Няма да е пресилено, ако кажем, че обясненията на свети Димитрий Ростовски са толкова точни и така разтърсващи, че трудно някой би могъл да остане безразличен, прочитайки тази книга”, казва в предговора митрополит Йоаникий, според когото „Духовна азбука” може да послужи действително като наръчна книга за спасение.

Книгата „Духовна азбука” представлява систематично и задълбочено изследване на истините по пътя към спасението. Съчинението описва с изключителна яснота най-важните нравствени изисквания към християнина. Ценното съчинение е истинска духовна азбука в изграждането на критериите за правилно и неправилно, за добро и зло, за духовно и плътско мислене. Св. Димитрий отделя много време, за да ни разясни що е духовен разум и как да го придобием, защото „умът Христов” (1 Кор. 2:16) ще ни помогне да наследим вечността. Зад разбираемо поднесените мисли и изводи се крие огромен духовен труд, търпеливо и дълго трупана мъдрост, страдание за всяко наше грехопадение и искрена любов към Бога и ближния.

Преводач на изданието е Албена Симеонова, а редактор - богословът Дарин Алексиев.

Препоръчваме на православните християни да прочетат тази настолна книга за спасение, която може да бъде намерена в църковните магазини и книжарниците, които предлагат православна литература.

 

 

« предишна новинаследваща новина »