ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

1юни - ново начало за Възраждането в храм „Св. архангел Михаил”, гр. Варна

30 май 2011 17:10, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Герб на Варненска и Великопреславска св. Митрополия

На 1 юни от 11 ч. в храм „Св. архангел Михаил” ще се открие изложба на тема „Българската писменост - образ и подобие”.

В изложбата се проследява историята на българската писменост от нейното създаване до периода на Българското възраждане, когато по призива на св. Паисий Хилендарски българите започват отново да изучават своя род и език. В залите на храма ще видите 10 от най-хубавите икони на светите братя Кирил и Методий от Варненска и Великопреславска епархия и старопечатни книги от епохата на Българското възраждане, изиграли основна роля за духовното и национално Възраждане на българите, като "Рибния буквар" на д-р Петър Берон, превода на Новия Завет и „Граматиката” на йеромонах Неофит Рилски, „Царственик или история болгарская” от Христаки Павлович и др.

Акценти в изложбата ще бъдат и експонатите свързани с живота и делото на св. Софроний Врачански и йеромонах Неофит Рилски - създателя на новобългарския книжовен език и на първото светско училище.

Ще бъдат показани първата българска печатна книга – „Неделник” и ръкописът на превода на "Неделника" на св. Софроний Врачански. В изложбата е включен и единственият портрет на св. Софроний, рисуван през 1812 г. в Букурещ.

Изложбата ще бъде открита със слово на доц. д-р Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”

Изложбата се осъществява съвместно от Варненска и Великопреславска св. митрополия и Община Варна, със съдействието на фондация „Човек на фокус” и фондация „Българска памет”.

Входът за изложбата ще бъде свободен за граждани и гости на града до 5 юни.

*********************************************************************

По време на откриването на изложбата, Първа езикова гимназия във Варна и фондация „Българска памет” ще раздадат за шеста поредна година наградите от литературния си конкурс за авторски текстове на английски и немски език на тема „Добрата воля”.

Конкурсът се провежда в памет на дългогодишните преподаватели в Първа езикова гимназия г-жа Красимира Попова и г-н Йордан Йорданов. Ще бъдат наградени ученици от 8 до 12 клас от цялата страна.

От 17,30 ч. в храм "Св. архангел Михаил" клуб "Ценности" при Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски" ще представи пред родители и гости „Урок по родолюбие” по идея на Силвия Димчева, учител по литература и ръководител на клуб "Ценности". Темата е: "Възраждането - нашето духовно възкресение - личности, идеи, послания". Изявата е за трета поредна година и е по образец на възрожденските уроци.

Текст: Борислав Аврамов

 

 

« предишна новинаследваща новина »