ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обзор на Националната катехизаторска конференция - Рилски манастир, 27-29 май 2011 г.

01 юни 2011 11:17, Българска Патриаршия
Рилска св. обител

От 27 до 29 май 2011 г. с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП в Рилската св. обител се състоя Национална катехизаторска конференция на тема „Съвременната катехизация в Българската православна църква”. Тази проява е първата по рода си от няколко десетилетия насам и в този смисъл има много важно значение за мобилизиране и обединяване усилията на нашите катехизатори - духовници и миряни, както и за възраждане и засилване духовно-просветното дело на светата ни Църква като цяло.

Провеждането на Националната катехизаторска конференция бе инициирано от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, председател на Работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод на БПЦ-БП. Под прякото ръководство на митрополит Гавриил бе изготвена програмата на конференцията, както и един от основните й документи – Проекто-концепция за Синодален катехизически център.

В Рилския манастир на 27 май за конференцията пристигнаха 43-ма делегати от Софийска, Сливенска, Видинска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Русенска, Неврокопска, Плевенска, Ловчанска и Доростолска епархии на БПЦ-БП. Техният първи почин бе да се включат в молебена за успех на високия форум, който се отслужи пред олтара на манастирския храм в непосредствена близост с благоуханните мощи на светеца-покровител на нашия народ преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

Последва обяд в манастирската трапезария, по време на който бяха разменени взаимни приветствия и благодарности между Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, най-старшия митрополит-участник в конференцията, и Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на св. Рилска обител и домакин на общоцърковната просветителска проява.

Митрополит Дометиан по време на цялата конференция изтъкваше будителската мисия на събралите се за съвместна работа катехизатори, като подчертаваше апостолската роля, която те имат да изпълняват в съвременното ни общество, което е дехристиянизирано и същевременно жадно за вечните и спасителни Евангелски истини. От своя страна епископ Евлогий подчерта радостта на манастирското братство от това, че Св. Синод е решил Националната катехизаторска конференция да се проведе именно в Рилската св. обител, тъй като през настоящата 2011-та г. се навършват 130 години от блажената кончина на йеромонах Неофит Рилски, бележития книжовник, педагог, полиглот и духовник, когото мнозина наричат „патриарх на новобългарското учителство и на новобългарската книжовност и просвета”.

По време на работните сесии Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий изрази задоволството си от провеждането на Националната катехизаторска конференция и подчерта, че за да имаме оттук-нататък силно просветно дело вътре в Църквата, е нужно много добро стратегическо планиране на всички стъпки в тази посока, съпътствано с правилна оценка на актуалните условия, в които Църквата трябва да работи, и очакванията, на които тя е призвана да отговори. Високопреосвещеният Неврокопски митрополит Натанаил наблегна на необходимостта от искрено единомислие и единодействие в духовно-просветната дейност на всички членове на Българската православна църква, за да има делото й успех.

Синодалните и епархийските участници проведоха заседанията си в искрено единодушие, във взаимна и нелицемерна любов и в голяма активност, което спомогна за ползотворната и ефективна работа по време на всички сесии. Така тази първа общоцърковна катехизаторска конференция успя:

1. Да събере духовно-просветните труженици на БПЦ, които сеят семената на Божието слово сред нашия народ, и да повдигне техния дух.

2. Да набележи основните задачи, които стоят пред светата ни Църква в областта на духовната просвета (сред тях бяха откроени нуждата от изработване на всеобщи и високи критерии и на методическа система за пълноценна катехизация, често организиране на квалификационни катехизаторски семинари и курсове, предварително оглашение на възрастните кандидати за св. Кръщение, катехизиране на различните възрастови, социални и професионални групи в българското общество и мн. др.).

3. Да разгледа, доуточни и приеме проекта на Работната група за създаване на Синодален катехизически център (проектът бе представен от ставр. ик. д-р Захарий Дечев и д-р Десислава Панайотова-Пулиева).

4. Да обсъди някои форми на катехизация в поместните православни църкви.

5. Да приеме два документа, адресирани до държавните институции във връзка с религиозното образование в общообразователните училища, от една страна, и до всички членове на БПЦ във връзка с духовната просвета в църковните училища, от друга страна.

6. Да изготви предложения, които да залегнат в бъдещата Стратегия за духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ.

Изготвените документи ще бъдат представени за разглеждане от страна на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод. След получаване на тяхното одобрение светата ни Църква ще придобие официални документи, върху които ще се опре цялостната й бъдеща духовно-просветна дейност за духовна полза и спасение на верните й чеда.

Всички участници в Националната катехизаторска конференция изказват най-сърдечна признателност към Негово Светейшество Българския патриарх Максим и към Св. Синод за дадената подкрепа на техните духовно-просветителски трудове и въжделения за бъдещето. Също така, те изразяват най-топлата си благодарност към Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, и манастирското братство, които с много любов и гостоприемна грижа приеха делегатите на конференцията и проявиха искрено съпричастие към отговорната им работа.

Работната група по религиозно образование към Св. Синод от името на всички епархийски делегати сърдечно благодари на основните докладчици на конференцията: високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил, високопреподобния архимандрит Поликарп, високоблагоговейния ректор на СДС „Св. Йоан Рилски” ставроф. ик. д-р Захарий Дечев, д-р Десислава Панайотова-Пулиева, д-р Магдалена Легкоступ и г-жа Анула Христова, за задълбочените и твърде полезни доклади, очертаващи духа и задачите, с които следва да бъдат изпълнени бъдещите трудове на светата ни Църква в областта на катехизацията.

Делегатите с трепет прославят и благодарят на Бога за това, че Той произволи отпочнатото будителско дело да се състои именно под покрова на св. Йоан Рилски Чудотворец, чийто завет - да утвърждаваме своите ближни в светата православна вяра – всички ние сме призвани да продължим!

~ ~ ~

/Следват фотоалбумът и аудиозаписите на поздравителните слова, чрез които се надяваме състоялата се конференция, нейният дух, задачи и постижения в пълнота да станат достояние на всички вас, читателите на Официалния сайт на Българската Патриаршия./

Текст и аудиозаписи: Десислава Пулиева
Снимки: Весела Игнатова, свещ. Димитър Димитров, свещ. Ясен Керчев, д-р Магдалена Легкоступ

 

 

Снимки

Рилска св. обителМолебен за успех на Националната катехизаторска конференцияМолебен за успех на Националната катехизаторска конференцияМолебен за успех на Националната катехизаторска конференцияМолебен за успех на Националната катехизаторска конференцияМолебен за успех на Националната катехизаторска конференцияСлед молебенаЧаст от членовете на Работната група по религиозно образование към Св. Синод на БПЦ-БПРаботната група с делегатите на Ловчанска епархияСлед молебена - ректорът на СДС "Св. Йоан Рилски" и г-жа Валя КантарджиеваДелегацията на Видинска епархияСтавр. ик. д-р Захарий Дечев заедно с прот. Антоний Алексиев и свещ. Владимир ДочевОткриване на Националната катехизаторска конференцияНВПр. Видински митр. Дометиан открива конференциятаИгуменът на Рилския манастир Адрианополски еп. Евлогий приветства участниците в конференциятаНегово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит ГригорийНегово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит НатанаилСтавр. ик. д-р Захарий Дечев чете основния доклад на НВпр. Ловчанския митрополит ГавриилДискусия върху доклада на Ловчанския митр. ГавриилНегово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит ГригорийНегово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий Великотърновският митр. Григорий и ректорът на СДС ставр. ик. Захарий ДечевАрхимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополияАрхимандрит Поликарп - председател на катедралния храм "Св. Димитър", ВидинИк. Петко Пандов - Плевенска епархияСвещ. Добромир Димитров - Великотърновска епархия; ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"Национална катехизаторска конференция - 27-29 май 2011 г., Рилски манастирПрот. Любомир Казашки - Ловчанска св. митрополияРекторът на ВТУ - проф. дпн Пламен ЛегкоступСвещ. Стоян Бербатов - Неврокопска епархияО. Борис Петров - Ловчанска епархияПрот. Николай Николов - Русенска епархияО. Ясен Керчев - Варненска и Великопреславска епархияБиляна Стоянова, богослов - Сливенска епархияНационална катехизаторска конференция - 27-29 май 2011 г., Рилски манастирТвърдиня на св. ПравославиеТвърдиня на св. ПравославиеТвърдиня на св. Православие28 май 2011 г. - архимандрит Калистрат и архимандрит Антим огласят св. Литургия в храма на Рилската св. обителОткриване на ІІ сесия на Националната катехизаторска конференцияСтавроф.ик.д-р Захарий Дечев представя проекто-концепцията за Синодален катехизически центърСтавроф.ик.д-р Захарий Дечев и д-р Д. Пулиева представят проекто-концепцията за Синодален катехизически центърВидински митр. Дометиан наблюдава представянето на проекто-концепцията за Синодален катехизически центърАни Стаменкова, богослов - Софийска епархияИподякон Милен Бакалов - Русенска св. митрополияДоклад на д-р Магдалена Легкоступ - ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Великотърновска епархияДискусия по доклада на д-р М. ЛегкоступПрот. Антоний Алексиев - Софийска епархияГ-жа Анула Христова изнася своя докладВеликотърновски митрополит Григорий и г-жа Анула ХристоваВ радост и единомислие за общото делоДискусия по време на ІІІ сесияДискусия по време на ІІІ сесияАрхимандрит Поликарп изнася своя докладАрхим. Антим и о. ректорът на СДС "Св. Иван Рилски" д-р Захарий ДечевАрхим. Антим чете текста на Декларация в подкрепа на религиозното образованиеПреглед на Декларация в подкрепа на религиозното образованиеВидински митр. Дометиан преглежда Декларацията в подкрепа на религиозното образованиеПреди поклонението до Гроба на св. Йоан РилскиПоклонение в храма при Гроба на св. Йоан РилскиПоклонение при скалата на молитвата на св. Йоан Рилски29 май 2011 г. - Неделя на Слепия - св. Литургия в храма на Рилския манастирСтавр.ик. Силвестър, архим. Калистрат, йером. Макарий и архим. АнтимСтавр. ик. Силвестър Янакиев, архим. Калистрат, йером. Макарий и архим. АнтимАрхимандрит Варлаам със св. ЕвангелиеДуховното войнство на българския народОтче Йоане, моли Бога за нас!Видински митр. Дометиан и Адрианополски еп. ЕвлогийВидински митр. Дометиан, Адрианополски еп. Евлогий и архим. АнтимЙеродякон Нектарий - Малък вход29 май 2011 г. - Неделя на Слепия - св. Литургия в храма на Рилския манастирВидински митр. Дометиан благославяЗакриване на Националната катехизаторска конференция - 29 май 2011 г., Рилски манастирЗакриване на Националната катехизаторска конференция - 29 май 2011 г., Рилски манастирЗакриване на Националната катехизаторска конференция - 29 май 2011 г., Рилски манастирЗакриване на Националната катехизаторска конференция - 29 май 2011 г., Рилски манастирЗакриване на Националната катехизаторска конференция - 29 май 2011 г., Рилски манастирСвещ. Ясен Керчев и Емилиян ПогончевСвещ. Владимир Дочев - Софийска епархияПроф. Пламен Легкоступ, д-р М. Легкоступ и Дарин АлексиевСвещ. Димитър Димитров - Русенска епархияПрот. Любомир Казашки - Ловчанска св. митрополияИподякон Милен Бакалов - Русенска св. митрополияПрот. Любомир Казашки и свещ. Борис Петров - Ловчанска епархияСтавр. ик. Силвестър Янакиев и прот. Йоан ПетровДелегатите на конференциятаЗакриване на Националната катехизаторска конференция - 29 май 2011 г., Рилски манастирЗакриване на Националната катехизаторска конференция - 29 май 2011 г., Рилски манастирЗакриване на Националната катехизаторска конференция - 29 май 2011 г., Рилски манастирЗакриване на Националната катехизаторска конференция - 29 май 2011 г., Рилски манастир"И съдени бяха ... по записаното в книгите, според делата си" (Откр. 20:12)Рилска св. обител - Хрельовата кулаПод благослова на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител

Аудио

Слово на Видински митр. Дометиан след молебена за успех на Националната катехизаторска конференция

Видински митр. Дометиан открива Националната катехизаторска конференция на 27 май 2011 г.

Поздравително слово на Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилския манастир - 27 май 2011 г.

Заключително слово-проповед на Видински митр. Дометиан - 29 май 2011 г.

« предишна новинаследваща новина »