ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

161 години от въстанието в Северозападна България

01 юни 2011 12:26, Видинска митрополия
161 години от въстанието в Северозападна България

На 30 май в гр. Белоградчик се проведоха тържествени чествания и бе отбелязана 161-годишнината от въстанието в Северозападна България от 1850 г.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан тържествата почете Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, придружаващи го духовници от светата митрополия и протойрей Рафаил Александров, архиерейски наместник на Белоградчик.

В енорийския храм „Св. Георги Чудотворец” на гр. Белоградчик Величкият епископ Сионий отслужи панихида за упокоение душите на всички загинали по време на въстанието, паднали под меча на поробителя.

След панихидата в гробищния парк зад храма бяха поднесени пред паметните кръстове на загиналите цветя и венци и бе изпято „Вечная памят”, за упокоение на героите.

В последованието взеха молитвено участие и г-н Емил Цанков, кмет на Община-Белоградчик, представител на Руското посолство в София, много гости и граждани.

С тържествено литийно шествие от храма до крепостта „Калето” всички гости, граждани и ученици почетоха паметта на белоградчичани, дали живота си за свободата на своята вяра и отечество.

Пред паметника на загиналите във въстанието слово прочете г-н Цанков, кмет на Белоградчик, а от името на Видинския митрополит поздрав към гостите и гражданството произнесе Величкият епископ Сионий.

След празничните поздравления и благопожелания небето над Белоградчик бе украсено от празнична заря.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България161 години от въстанието в Северозападна България
« предишна новинаследваща новина »