ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир

01 юни 2011 14:23, Видинска митрополия
161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир

На 1 юни в Раковишкия манастир „Света Троица” бе отбелязана 161-годишнината от Първото въстание в Северозападна България.

През 1850 г. в деня на Възнесение Господне в манастира се събират "баш кнезовете" на Кулска, Видинска, Ломска и Белоградчишка каази и решават да въстанат против отоманския поробител. Във въстанието се включва и много народ от околните села да помагат кой с каквото може. В стария храм на манастира полагат клетва пред кръста и светото Евангелие и получават благословение за делото от игумена на обителта.

Въстанието е обагрено в кръв, светата обител опустошена, монасите обезглавени. Задълго замлъква манастирското клепало, но хората пазят спомена за смелите кнезове и разказват на своите деца, внуци и правнуци. Така до Освобождението, когато историята на младата българска държава започва да се пише, отново този спомен е възкресен и делото на загиналите започнало да се почита всяка година с панихида и всенародно поклонение пред саможертвата им.

Тази година по традиция от манастирското братство бе отслужена панихида за загиналите пред паметната плоча на въстаниците, след което бяха поднесени венци и цветя. Заупокойната служба бе оглавена от Негово високопреподобие архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир, в съслужение с архимандрит Неофит, брат на манастира.

Множеството хора, дошли да се поклонят пред подвига на героите, бе зарадвано с изпълненията на самодейците от читалище "Надежда" от с. Раковица.

Лека-полека манастирският двор отново потъна в тишина и само полъхът на вятъра остана да нашепва за отминалите страшни времена.

Вечная памят вам герои!

Не сте забравени!

Текст: архимандрит Антим
Снимки: архимандрит Неофит

 

 

Снимки

161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир161 години от въстанието в Северозападна България в Раковишкия манастир
« предишна новинаследваща новина »