ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Из живота на Църковната ни община - Открит урок по вероучение в БПЦО "Св. Иван Рилски", Виена

02 юни 2011 14:01, Митрополия на Западна и Средна Европа
Заключителен открит урок по вероучение в БПЦО "Св. Иван Рилски" - Виена (Австрия)

„С Бога в сърцето“. Повече от десет години така бива наричан откритият урок в края на учебната година на групата по вероучение при каноничната Българска православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена, държавно призната и от страна на австрийската държава. През настоящата 2011 г. учебната година по вероучение завърши на 29 май - в същия ден, когато в светата Рилска обител в България завърши Националната катехизаторска конференция "Съвременната катехизация в Българската православна църква" - дело достойно и нужно, както за засилване духовното просвещение на православния ни народ в родината ни, така и за катехизирането на сънародниците ни и членовете на БПЦ извън отечеството ни.

В краткото си слово при откриване на тържеството енорийският свещеник о. Иван Петкин сподели с всички присъстващи няколко вести, имащи отношение към православната духовна просвета и към присъствието в Австрия на светото Православие. Той извести, че австрийският федерален президент само преди една седмица, на 23.05.2011 г., е наградил високопреосвещения гръцки митрополит д-р Михаил Стайкос с най-високото държавно отличие на Австрия – златен почетен кръст със звезда, за неговите изключителни заслуги към австрийската република в битността му на висш православен духовник. О. Иван подчерта също, че повече от 11 хиляди ученици в Австрия изучават в обществените и частните училища православна религия, обучавани от повече от 110 учители. По този повод президентът на католическата фондация Про Ориенте, д-р Йохан Марте, наскоро е казал, че „Православието е част от Австрия“. Ето всичко това дава още един повод да сме щастливи, че сме православни. Защото „Православното вероучение в Австрия има съществен принос към възпитанието и приучването на децата и младежите към хуманност, откритост, солидарност, толерантност, привикване с демократичността и желание за мирно съжителство“ (митрополит д-р Михаил Стайкос).

В нашето българско православно църковно училище във Виена всичките 27 деца, от най-малките до най-големите, взеха участие в заключителния открит урок по вероучение чрез подготвените с помощта на тяхната учителка г-жа Алексана Панайотова стихове от монахиня Валентина Друмева. Родителите не бяха единствените, които се радваха на своите рожби. Всички, облагодатени от светата Литургия, сред които и семейство православни французи, със затаен дъх слушаха не толкова силните, колкото вдъхновените гласчета на най-младите ни духовни чеда във Виена – вярно наследие на св. Иван Рилски. Събраните във вярата и завета му с отворени сърца и голям интерес попиваха посланията на най-малките. И се радваха, че децата им имат това, от което те самите са били лишени...

След изнесената програма енорийският свещеник благодари на учителката по вероучение и на децата за положените старания. Пожела им по-нататъшен живот с Бога, а г-жа Панайотова ги покани от името на българската ни църква на почерпка в прицърковното помещение за срещи и общуване.

Със започването на новата учебна година групата ни по вероучение ще продължи (от месец октомври 2011 г.) своята благородна духовно-просветна мисия!

Текст: о. Иван Петкин, енорийски свещеник
Снимки: Момчил Иванов, църковен настоятел

 

 

Снимки

Заключителен открит урок по вероучение в БПЦО "Св. Иван Рилски" - Виена (Австрия)Заключителен открит урок по вероучение в БПЦО "Св. Иван Рилски" - Виена (Австрия)Заключителен открит урок по вероучение в БПЦО "Св. Иван Рилски" - Виена (Австрия)Заключителен открит урок по вероучение в БПЦО "Св. Иван Рилски" - Виена (Австрия)Заключителен открит урок по вероучение в БПЦО "Св. Иван Рилски" - Виена (Австрия)Заключителен открит урок по вероучение в БПЦО "Св. Иван Рилски" - Виена (Австрия)Заключителен открит урок по вероучение в БПЦО "Св. Иван Рилски" - Виена (Австрия)
« предишна новинаследваща новина »