ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба „Българската писменост - образ и подобие” бе открита в ДПЦ „Св. архангел Михаил”

02 юни 2011 18:16, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Изложба „Българската писменост - образ и подобие”

На 1 юни в храм „Св. архангел Михаил” бе открита изложба на тема „Българската писменост - образ и подобие”. Тя включва пътуващата изложба „Старобългарската азбука и държавата на духа”, която е била в множество градове в България, както и в Германия, Англия, Чехия и Западните покрайнини. Варненска и Великопреславска митрополия, фондация „Човек на фокус” и ДПЦ „Св. архангел Михаил” допълниха експозицията от 15 цветни пана с 10 от най-хубавите икони на свети Кирил и Методий от Варненска и Великопреславска епархия и старопечатни книги от епохата на Българското възраждане, изиграли основна роля за духовното и национално Възраждане на българите, като "Рибния буквар" на д-р Петър Берон, превода на Новия Завет и „Граматиката” на о. Неофит Рилски, „Царственик или история болгарская” от Христаки Павлович и др.

Акценти в изложбата са експонатите свързани с живота и делото на св. Софроний Врачански и йеромонах Неофит Рилски - създателя на новобългарския книжовен език и на първото светско училище.

Показани са първата българска печатна книга – „Неделник” и ръкописът на превода на "Неделника" направен от св. Софроний Врачански. В изложбата е включен и единственият портрет на св. Софроний, рисуван през 1812 г. в Букурещ.

Изложбата беше открита със слово на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който сподели, че докато е пътувал до гр. Микулчице, Република Чехия, в земите, където са се подвизавали св. Методий и неговите ученици, е забелязал много българи, които не забравят своя род и език. Доц. д-р Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” представи изложба „Старобългарската азбука и държавата на духа”.

Тя е пътуваща изложба, съвместен проект на фондация "Българска памет" и Националния исторически музей, с послание и пожелание към младите хора да познават и съхраняват историята на езика, запазил нашата идентичност по превратния път на историята.

Изложбата проследява приноса на старобългарската азбука и книжовност в изграждането на европейската християнска цивилизация, като поставя акцент върху културното наследство, оставено от средновековната българска държава на целия православен славянски свят.

Експозицията от 15 цветни пана разказва историята на светите равноапостоли Кирил и Методий, създатели на новата писменост, като разкрива и интересни факти около съхранението на тяхното свято дело след пристигането на учениците им на българска земя.

Специално внимание е отделено на ролята на българската държавност за широкомащабното развитие на книжовната дейност в лицето на св. цар Борис I Михаил - Покръстител, цар Симеон Велики, св. цар Петър I Български.

По време на откриването на изложбата Първа езикова гимназия във Варна и Фондация „Българска памет”, в лицето на доц. д-р Пламен Павлов, връчиха за шеста поредна година наградите на литературния си конкурс за авторски текстове на английски и немски език на тема „Добрата воля”. Конкурсът се провежда в памет на дългогодишните преподаватели в Първа езикова гимназия г-жа Красимира Попова и г-н Йордан Йорданов. Бяха наградени ученици от 8 до 12 клас от цялата страна и един участник от гр. Златоград.

Следобед в Лекционната зала към храм "Св. архангел Михаил", в неповторима обстановка, клуб "Ценности" при Варненската търговска гимназия "Г. Раковски" представи пред родители и гости „Урок по родолюбие” по идея на Силвия Димчева, учител по литература и ръководител на клуб "Ценности".

Почетен гост беше и Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който поздрави инициаторите на тази идея.

Темата беше: „Възраждането - нашето духовно възкресение - личности, идеи, послания”. Изявата е за трета поредна година и е по образец на възрожденските уроци.

Използвани са материали от сайта на Фондация „Българска памет”.
Снимки Мария Стойкова и Явор Георгиев

 

 

Снимки

Изложба „Българската писменост - образ и подобие”Изложба „Българската писменост - образ и подобие”Изложба „Българската писменост - образ и подобие”Изложба „Българската писменост - образ и подобие”Изложба „Българската писменост - образ и подобие”Откриване на изложбатаОткриване на изложбата „Българската писменост- образ и подобие” Откриване на изложбата „Българската писменост- образ и подобие” Откриване на изложбата „Българската писменост- образ и подобие” Връчване наградите на литературния конкурс за авторски текстове на английски и немски език на тема „Добрата воля”Връчване наградите на литературния конкурс за авторски текстове на английски и немски език на тема „Добрата воля”Връчване наградите на литературния конкурс за авторски текстове на английски и немски език на тема „Добрата воля”Връчване наградите на литературния конкурс за авторски текстове на английски и немски език на тема „Добрата воля”Връчване наградите на литературния конкурс за авторски текстове на английски и немски език на тема „Добрата воля”Откриване на изложбата „Българската писменост- образ и подобие” Откриване на изложбата „Българската писменост- образ и подобие” В първия храм във Варна, в който се служи на църковнославянскиВ първия храм във Варна, в който се служи на църковнославянскиНа изложбатаНа изложбатаВъзрожденски урокВъзрожденски урокВъзрожденски урокВъзрожденски урокВъзрожденски урок
« предишна новинаследваща новина »