ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С решение на Светия Синод Руската православна църква ще чества паметта на Баташките и Новоселските мъченици

02 юни 2011 18:20, Българска Патриаршия
Заседание на Св. Синод на Руската православна църква

На 30 май в Санкт-Петербург под председателството на Негово Светейшество Кирил, патриарх Московски и на цяла Русия се състоя поредното заседание на Св. Синод на Руската православна църква. По време на заседанието членовете на Св. Синод са изслушали доклад на Негово Високопреосвещенство Волоколамски митрополит Иларион, председател на Отдела за външно-църковни отношения на Московската патриаршия, който взе участие в празненствата по повод прославлението на новоканонизираните от Българската православна църква св. Баташки мъченици. В своя доклад митрополит Иларион е запознал архиереите от Светия Синод с извършената в Българската православна църква канонизация на Баташките и Новоселските свещеномъченици и мъченици, пострадали за вяра, род и отечество при потушаването на Априлското въстание през 1876 г.

След като изслушал доклада на Волоколамския митрополит Иларион, Светият Синод на РПЦ е постановил, че с благодарност към Господа са приели вестта за прославлението в лика на светите мъченици на Баташките и Новоселските мъченици, като счита за важно участието на представителите на Руската православна църква в състоялите се тържества. Светият Синод на РПЦ е излязъл с решение имената на свещеномъчениците Петър и Нейчо, мъченик Трендафил, Йоан, Илий и останалите Баташки мъченици да бъдат включени в месецослова на Руската православна църква, а тяхната памет да се чества на 4 (17) май. Имената на свещеномъчениците Николай и Георги, мъчениците Сусана и другите Новоселски мъченици също ще бъдат включени в месецослова на РПЦ, а тяхната памет ще се чества на 26 април (9 май).

В заседанието под председателството на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Кирил са участвали и: Киевският и на цяла Украйна митрополит Владимир, Санкт-Петербургският и Ладожки митрополит Владимир, Минският и Слуцки митрополит Филарет, патриаршески екзарх за цяла Белорусия, Крутицкият и Коломенски митрополит Ювеналий, Волоколамският Иларион, председател на ОВЦО, Луганският и Алчевски митрополит Йоаникий, Берлинският и Германски архиепископ Теофан, Петрозаводският и Карелски архиепископ Мануил, Астраханският и Енотаевский архиепископ Йона, Томският и Асиновски архиепископ Ростислав, Саранският и Мордовски митрополит Варсонофий, управляващ делата на Московската патриаршия.

Текст: Александра Карамихалева
Източник: Патриархия.ru

 

 

« предишна новинаследваща новина »