ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 10 на „Църковен вестник”

02 юни 2011 23:02, Българска Патриаршия
Брой 10 на „Църковен вестник”

Излезе от печат бр. 10 на официоза на БПЦ - Българска патриаршия "Църковен вестник".

Броят следва многообразната и изпълнена с пространна дейност на истинно-православния църковен живот в неговите най-благодатни прояви, с които той бе възпълнен през изминалия период. Прояви, които реално ни поставят в досег със светостта - Божията чрез събитието на Възнесението Господне и тази на Неговите уханни чеда – новопрославените български светии.

Първото прославление на светии в най-новата история на БПЦ – на св. Новоселски мъченици, извършено на 9 май в гр. Априлци – в този брой е проследено във фоторепортаж, запечатал за читателите на вестника тихия, но възнасящ се до небесата дух на сърадостта земна и небесна – стр. 1-5. Каква е точно разликата между църковното прославление и канонизацията, четем на същата страница 5.

Кои са „новомъченици Христови” и откога датира този термин, ни разяснява сам деецът на новопросвещението - коливадът св. Никодим Светогорец – стр. 6.

Темата за мъченичеството, разбирано като живот на Кръста и в Христа, продължаваме и чрез полагане начало на новата ни рубрика - нова не само за вестника, но и за българската ни църковна книжнина – БЪЛГАРСКИ МАТЕРИКОН. „Спомен за майка Хиония” е разказът на млада лекарка, която, преживявайки собствения си катарзис, ни довежда до опознаване на една личност, всецяло отдала се на Всесъвършения Дух и Неговата сияйно чиста простота – игуменката на Бистришкия манастир „Св. Петка” – стр. 1-6.

А кога се отвориха небесата, за да приемат синовете човешки, можем да разберем от богословския текст на прот. Георги Флоровски „И възлезе на небесата...”, в прекрасен превод на г-жа Анжела Петрова от английски език – стр. 1-4.

Продължение от бр. 9 са статията на митрополит Йоан Зизюлас под заглавие „Погрешните представи за светостта”, която разкрива може ли съвременният човек да разпознава истинската святост от лъжовната - стр. 7; както и „Поклонническо пътуване до остров Патмос и седемте църкви на Апокалипсиса”, на което ни е повел ик. Павел Гърбов - стр. 8.

На новинарските страници е запечатано тържеството по случай годишнината от Възстановяването на Българската патриаршия, като е поместена и проповедта по случая, произнесена от Стобийски еп. Наум, гл. секретар на Св. Синод – стр. 3.

Уникалният за нашите академични среди международен форум „Православното богословие и науките”, чиито организатори подготвиха и превеждането на т. нар. "Едикт на толерантността" от император Галерий по повод 1700-годишнината от издаването му, а участниците му се включиха активно в празничната архиерейска св. Литургия по повода в столичния храм „Св. София - Премъдрост Божия", намира своето подробно отразяване на стр. 2.

Както подобава на брой, посветен на църковната святост, в настоящия брой новините са относно храмови празници и освещавания - стр. 2, 3.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цена за годишен абонамент за 2011 г. - 26 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

По-долу прилагаме талон за абонамент на "Църковен вестник".

Текст: Анула Христова, водещ редактор на бр. 10 на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »