ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баня

02 юни 2011 20:38, Софийска митрополия
Табло изработено от децата

На 1 юни - Международния ден на детето - Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан посети Дома за деца, лишени от родителски грижи „Констанца Лябчева“ в гр. Долна баня. Повод за посещението на софийския викарий бе предоставянето на дарение за децата от дома, съвместно организирано с малка група християни от София.

Инициативата за подпомагането на дома идва през миналата година, когато младежи, вдъхновени от свещеник Йоан Иванов, служащ в нашата епархия на САЩ, Канада и Австралия, искат да направят дарение за детски домове в България. Свещеникът заедно със свои енориаши от храм „Св. Димитър“, гр. Брамтън, Канада, събират средства и чрез младежите в София закупуват спортни екипи и обувки, които даряват на Дома „Люба Тенева“ в гр. Берковица. Вдъхновени от радостта, която виждат в детските очи, развълнувани от прекрасното преживяване - да даряваш любов и да бъдеш милосърден, младежите от София решават да продължат този вид дарителска акция.

Публикуват своето желание в интернет-страница „Сайт за мечти“, където посетителите гласуват и класират мечта, която организаторите отчасти финансират. Въпреки второто място, което заема тяхната мечта, администраторите на сайта решават да им предоставят средства (като за първенци) и ги подпомогнат в благородното начинание.

Така със събрани финанси от приятели и от сайта за мечти, младите християни подготвят своето дарение, което включва: спортни екипи, топки, тенис хилки и лакомства.

Съзнавайки себе си като искрени християни, те се чувстват призовани да творят добротворство, (та като видят човеците добрите им дела да прославят Небесния наш Отец). И за да не ги похвалят човеците, се обръщат с писмо до Българския патриарх Максим да благослови участието на викарния епископ, който в Деня на детето да връчи скромното дарение от името на Православната църква.

С празничен водосвет, отслужен от Знеполския еп. Йоан, започна Денят на детето в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Констанца Лябчева“ в гр. Долна баня. Заедно с викарния епископ в него взеха участие ик. Пламен Димитров, енорийски свещеник на гр. Долна баня и член на Софийския епархийски съвет, свещеник Бисер Костадинов и дякон д-р Петър Симеонов. Епископ Йоан призова Божието благословение върху децата с нелек житейски път и се помоли те да растат в светлина и разум, да възрастват в истинската и спасителна православна вяра и да се укрепи волята им за прилежно изпълнение на техните занятия и задължения. Той ги настави и увери, че Православната църква не ги е забравила и те винаги могат да се обръщат при трудности към нея.

Негово Преосвещенство поръси лично всяко едно от децата със светена вода и им връчи по една Детска библия, Християнска етика и по една иконка с образа на Божията майка “Всех Скорбящих радост“, като им пожелаваше да я имат за всегдашна утеха и опора в своя живот. От името на дарителите г-н Кирил Терзийски пък им предаваше красиви пликове, в които бяха поименно поставени подготвените подаръци.

С голямо внимание децата слушаха думите на софийския архиерей и с голяма радост приемаха даровете. Всеки разказваше за своите мечти и желания и някак тъжно се надяваха те да се осъществят. Тази година от Дома са завършили две момичета, които искат да си намерят добра работа, за да могат да се издържат, тъй като те вече трябва да напуснат досегашния си дом.

Много са трудностите, с които педагогическият и възпитателският персонал на Дома се сблъсква в ежедневието. Директорката на дома г-жа Елена Николова споделя, че получава финансова подкрепа от Общината и дарители, но би искала да има още по-голяма подкрепа от институциите, с които се налага да работи. Особена помощ при възпитателния процес оказва работата на децата в изградения преди две години Център в близост до Дома. Там лишените от родителски грижи деца заедно със сътрудници от Корпуса на мира изработват с ръцете си предмети, творят и усвояват умения за различни занаяти.

В Деня на детето нека отново да си припомним, че има деца, които са лишени от майчина ласка и от радостта да играят със своя баща; има деца, бленуващи да споделят открито онова, което ги вълнува и жадуващи да получат съпричастност и разбиране. Нека всички ние като християни да докажем, че сме наистина Христови, като изявим добротворство към най-малките наши братя!

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Знеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняВ подготовка на празненството В Детския дом в гр. Долна баняПреди началотоЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняДецата Г-жа Елена НиколоваИк. Пламен ДимитровЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанГ-н Кирил ТерзийскиДецата Знеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баняЗнеполският епископ Йоан посети Детския дом в гр. Долна баня
« предишна новинаследваща новина »