ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"

06 юни 2011 14:30, Софийска митрополия
Паметна снимка

В неделния ден - 5 юни - Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан извърши чина за полагане на основен камък при започване на строеж на православен храм в столичния квартал „Младост“. В чинопоследованието взеха участие духовници от съседни енории, както и предстоятели на столични храмове.

В първата неделя след Възнесение Господне столичният квартал „Младост“ празнува своя празник. Преди три години общинското ръководство го установява (има данни, според които точно през м. юни преди повече от 40 години е сложено началото на този квартал) и вече за пореден път един от най-големите квартали се радва на празнична културно-музикална програма в неделния ден, в която взимат участие деца от местни детски градини и училища.

Тази година по молба на кмета на район „Младост“ г-н Петко Дюлгеров се извърши и първа копка на отдавна планувания строеж на православен храм. Общинското ръководство след допитване е предоставило терен за него в близост до административната сграда на общината – в градинката срещу Общината. Новият храм, който се явява единствен за многобройните жители на квартала, ще е посветен на празника Рождество Христово. Проектът на църквата е изработен и дарен от арх. Красимир Джеджев и е одобрен от Софийска митрополия и експертния съвет на район „Младост”.

Новият храм ще е разположен на 210 кв. метра, а общинарите се надяват той да бъде построен само за една година. Софийската св. митрополия е утвърдила служебно църковно настоятелство в състав: председател – протойерей Димитър Генчев и членове – д-р Лъчезар Иванов, Петко Дюлгеров, Валентин Николов, проф. д-р арх. Атанас Ковачев, Стоян Стоянов и Георги Гайдаров.

След като освети водата, Знеполският еп. Йоан поръси първия камък и го сложи в основите на градежа. Заедно с него беше положена и стъкленица, в която на свитък се вписаха имената на всички присъстващи духовници и църковни настоятели.

С пламенно слово софийският викарий се обърна към събралото се множество, в което говори за духовната нужда на вярващите в района, за ролята на дома Господен в живота на човека и за това как се придобива вечен и блажен живот. Той засегна въпроси като наркомания, проституция и др. язви на днешното време, с които цялото общество трябва да се бори. Цялото слово на епископа може да видите като видеофайл в края на новината.

След чинопоследованието еп. Йоан и г-н Петко Дюлгеров посадиха първите три дървета в района около бъдещия храм, а след тях бяха посадени и други 47 около мястото на предстоящия градеж.

Много журналисти разговаряха с владиката във връзка с новия храм и еп. Йоан неуморно говореше за това, че българинът трябва да има вяра в Бога, в Света Троица и в спасителната благодатна вяра, която да му помага през цялото му житие и особено днес, когато нашата действителност е изпълнена с толкова противоречия. „Но затова той трябва да има познание за тази вяра и затова въпросът за религиозното образование е толкова същностен и важен и отново светата Църква го поставя, вече остро и настойчиво, пред държавата - да се даде възможност на нашите деца да растат и вървят с реален възход в живота си.“

Текст, снимки и видео: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Знеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"Засаждане на нови дръвчетаЗнеполски еп. Йоан направи първа копка на храм в кв. "Младост-3"
« предишна новинаследваща новина »