ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Участието на Софийската семинария в тържествата за Възнесение Господне на район "Лозенец"

08 юни 2011 10:14, СДС
Молебен за празника

Големият Господски празник Възнесение Христово – Спасовден – се отбелязва особено тържествено от жителите на столичния район "Лозенец", в който се намира и духовната градина на столицата – Софийската семинария „Св. Йоан Рилски”. Поводът е предаваната древна традиция, датираща от времената на раннохристиянската църква, на този ден местните жители да възлизат на близкото възвишение в местността Кръста за възпоменаване на великото събитие – заставането на човешката природа отдясно на Бога в лицето на Богочовека Иисус Христос. През м. май 1878 г. лозенчани издигат тук масивен каменен кръст в чест на Освобождението на София, от който местността носи своето име и където се извършват днес възпоминанията и тържествата за празника.

Като неизменна духовна част от жителите на района преподаватели, възпитатели и ученици от столичното духовно училище се включиха в празничната богослужба на главния храм „Преображение Господне”. Св. Литургия бе оглавена от отец-ректора ставр. ик. Захарий Дечев в съслужение с председателя на храма ик. Василий Сарян и храмовите ефимерии. Семинаристи от първи до четвърти клас под ръководството на преподавателя по източно-църковно пеене г-н Любомир Игнатов велелепно украсиха с клиросното си пеене богослужението, което като празничен покров покри вътрехрамовото пространство.

След края на св. Литургия всички верни, начело с духовниците се отправиха към местността Кръста. Там, в присъствието на кмета на район "Лозенец" г-н Прошко Прошков, представители на Общината и други официални лица, бе отслужена заупокойна молитва в памет на падналите за Освобождението на София руски войни, а след това и тържествен водосвет за духовното преуспяване на всички жители на район "Лозенец".

 

 

Снимки

Евангелско четивоВ светия олтарВелик входВ светия олтарИподякониИподякониПри певницатаПри певницатаВ светия олтарВ светия олтарИподяконът поема кадилницатаС храмовия председател прот. ВасилийСъслужителиСеминаристите на Възнесение ГосподнеВ светия олтарПрачастяване на вернитеПри певницатаПрачастяване на вернитеПоздравително слово за празникаВ храмаВ храмаБратя в ХристаВ местността КръстаВ местността КръстаВ местността КръстаМолебен за празникаСлед богослужениетоСлед богослужението
« предишна новинаследваща новина »