ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За много години, Високопреосвещени владико!

08 юни 2011 12:56, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил

Днес, 08.06.2011 г., е рожденият ден на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Свещенослужителите на Варненска и Великопреславска епархия се помолиха за здраве и благоденствие на своя кириарх.

Ето и няколко кратки биографични данни за него.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 08. 06. 1954 г. в с. Царев брод, Шуменско. Пето дете е на родителите си Петър и Иванка, която след кончината на съпруга си приема монашество с името Ирина.

Той израства и учи в първопрестолна Плиска и през 1968 г. постъпва в Софийската духовна семинария. След завършването й през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската св. обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет.

Монашество приема на 21.07.1972 г., като духовен старец му става Браницки епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария. За йеродякон е ръкоположен на 17.12.1972 г., а за йеромонах - на 14.11.1976 г. от духовния си старец.

В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенска св. митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия.

Защитава дисертация на тема "Участието на Руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през ХІХ в.", заради което получава научната степен "кандидат на богословието", което днес се равнява на "доктор на богословието".

До 01.09.1986 г. е представител на БПЦ при Московската и Всерусийска Патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. обител. От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод.

На 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ.

За Варненски и Преславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г.

Владико, желаем здраве и духовен успех в нелекото Ви, но благословено от Бога поприще! Бъдете все така ревностен и справедлив наш духовен наставник!

Позволете ми лично от мое име сърдечно да Ви поздравя с Вашия рожден ден и да Ви пожелая крепко здраве и духовни сили, постоянна бдителност и всегдашно трезвение при достойното изпълнение на светителското Ви служение на благословената Варненска и Великопреславска митрополитска катедра – Церкви и Отечеству на ползу.

На многая лета, обични наш Високопреосвещени архипастирю!

Текс: Свещеник Васил Василев

 

 

« предишна новинаследваща новина »