ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Награждаване на отличените участници в конкурса "Бог е любов"

09 юни 2011 12:20, Българска Патриаршия
Отличените участници в конкурса с Неврокопския митрополит Натанаил

За поредна година бяха отличени участниците в Десетия национален конкурс „Бог е любов”, организиран от Министерството на образованието, младежта и науката. Тази година темата беше „Почитам родителите си”.

Награждаването се проведе в Хаджидимовския манастир „Св. Георги Победоносец”. Домакин на двудневната (6-7 юни) проява беше Неврокопският митрополит Натанаил. Гостите, дошли от различни краища на страната, бяха запознати с историята и живота на манастира. Организаторите се бяха погрижили за тях с разнообразна програма, включваща някои исторически и природни забележителности на епархията - възрожденския храм „Св. вмчк Димитър” в село Тешово, килийното училище, мандрата и тепавицата, както и изключително интересния обект екозона „Белите скали”.

Награждаването се проведе на 7 юни в присъствието на митрополит Натанаил, г-жа Албена Чупетловска - главен експерт в МОМН, както и г-н Ивайло Златанов - началник на Районния инспекторат по образованието в Благоевград, членовете на комисията към министерството, оценила стотиците конкурсни творби, начело с председателя й проф. Иван Желев от БФ на СУ. Наградените ученици от различните категории (рисунка, разказ, есе и приложно изкуство) получиха грамоти. От РИО – Благоевград бяха подготвили и предметни награди за отличените ученици, а митрополитът им подари копия от чудотворната икона на св. Георги и християнски книги.

Два детски състава от Хаджидимово поздравиха участниците в конкурса и гостите, като изнесоха рецитал от текстове и концерт от песни с християнско съдържание.

След това всички посетиха Природо-математическата гимназия „Яне Сандански” в гр. Гоце Делчев. Посрещнати от училищното ръководство, разгледаха изложбата на възрожденски църкви в региона.

Сред отличените имаше и участници от по-горните класове, които не са изучавали предмета „Религия”. Деветокласникът Томислав от гр. Харманли беше много заинтригуван от разговора за християнската религия и вяра между придружаващата го неговата учителка по български език и литература и г-жа Тошева, учителка по Религия. Отбелязано беше, че предметът „Религия” подпомага много учениците не само в часовете по история, човек и общество, музика, но и по български език и литература. И то не само в V клас, но и учениците от ІХ клас, които изучават Новия Завет и трябва да пишат есета и разкази по теми от християнската религия.

Най-малката участничка в конкурса - първокласничката Алиса Русева от столичното 20 ОУ „Тодор Минков”, беше отличена в жанра рисунка. Тя спонтанно поиска догодина пак да се види с новите си приятели.

Затова и ние, порасналите деца, си пожелаваме да се срещнем отново. Дай, Боже!

Руска ТОШЕВА, учителка по религия, гр. София

 

 

Снимки

В разговор с домакините на награждаванетоИз забележителностите на епархиятаИз забележителностите на епархиятаПред храма в с. ТешовоИз забележителностите на епархиятаИз забележителностите на епархиятаИз забележителностите на епархиятаНай-малката участничка в конкурса Алиса Русева с г-жа ТошеваМомент от награждаванетоМомент от награждаванетоОтличена рисунка Из забележителностите на епархията
« предишна новинаследваща новина »