ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Десети национален конкурс „Бог е любов”

09 юни 2011 14:57, Неврокопска митрополия
Десети национален конкурс „Бог е любов”

Приключи Десетият национален конкурс „Бог е любов”, организиран от Министерството на образованието и науката в сътрудничество с митрополии на Българската православна църква. Тази година темата на конкурса бе „Почитам родителите си”, а домакин - Неврокопската св. митрополия.

Жури в състав: председател проф. д-р Иван Желев Димитров, и членове: Панчо Георгиев Василев - богослов; Ваня Станчева – ст. експерт ОСО в РИО – София-град; Росица Георгиева – ст. експерт по религия в РИО – Русе; Милен Бонев - художник; Мая Иванова – учител по БЕЛ; Галя Георгиева-Магаранова – гл. експерт по ИИ В ДОПС, тази година определи победителите в четири категории: Рисунка, Стихотворение, Разказ/Есе и Приложно изкуство. Повече за наградените деца - на http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=44539

Заключителният етап на тазгодишния конкурс – награждаването на лауреатите - се проведе в манастира „Св. вмчк Георги Победоносец”, гр. Хаджидимово. Лично Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил посрещна гостите - децата, техните родители, учители и директори, и всички заедно посетиха едни от най-хубавите кътчета в региона.

За краткия двудневен престой децата и придружаващите ги се потопиха в красотата и очарованието на Гоцеделчевския край. След настаняването си в манастира и кратка почивка гостите разгледаха село Тешово. Там бяха посрещнати с радост от кмета на селцето Димитър Попов и Иван Крушовски от църковното настоятелство. В селото се намира един от най-красивите храмове в Неврокопско - църквата „Св. вмчк Димитър”, изиграла ролята на стожер на Православието и българщината в района. Непосредствено до изцяло изографисания храм се намира килийното училище, запазено през вековете и възстановено от жителите на селото.

След като научиха повече за историята и живота на църквата, посетителите продължиха по калдъръмените улици до старата мандра, където опитаха от екологично чистото краве сирене, произвеждано с много любов и майсторлък. Не по-малко бяха впечатлени децата от старата тепавица и валявица – „прабабата” на днешните перални, която и днес използва бързите води на тешовската река.

След сбогуването с любезните домакини в с. Тешово, малкото планинско приключение на децата продължи в екозоната „Белите скали”. След кратката беседа за една малко позната планина - днес природен резерват "Славянка", в който се срещат единствени по рода си видове растения и животни, децата дълго се взираха, за да зърнат „славянското котенце” или „червената горска теменужка”.

Изпълнена с позитивни емоции, групата се прибра за почивка в манастира в очакване на церемонията по награждаването на победителите в конкурса.

За награждаването специално пристигнаха: главният експерт в МОМН Албена Чупетловска, началникът на Регионалния инспекторат по образованието в гр. Благоевград - Ивайло Златанов, председателят на комисията към министерството проф. Иван Желев от БФ на СУ и част от членовете, оценили стотиците работи в конкурса - старши експертът по религия от гр. Русе – Росица Георгиева и Ваня Станчева, старши експерт от РИО „София град”, а също така и доц. Иван Петев от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, старши експерт по религия от гр. Разград Илиян Чолев, Владимира Караджова, старши експерт в РИО „Благоевград” и други.

Тържеството започна с приветствие на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил, който обърна внимание върху петата Божия заповед: "Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята” (Изх. 20:12).

За да поздравят финалистите, в манастира пристигнаха децата от СОУ „Никола Вапцаров” и ЦДГ ”Надежда” гр. Хаджидимово, които бяха подготвили кратък рецитал на тема „Бог е любов” и приповдигнаха настроението на всички присъстващи.

Преди да отпътуват по родните места, всички заедно посетиха и ПМГ „Яне Сандански" в гр. Гоце Делчев, разгледаха изложба с фотоси на възрожденски църкви от Неврокопския край и кратко авторско филмче по темата, подготвени от ученици от гимназията под ръководството на г-н Димитър Тунков.

Децата получиха много награди и незабравими впечатления, но най-ценното, което придобиха за тези дни, бяха искрените чувства и приятелства, които си пожелаха да запазят за дълго време.

Православен информационен център - Благоевград

 

 

Снимки

Изглед от с. ТешовоКилийното училищеМандратаБелите скали...Част от участницитеЧаст от участницитеДомакините и гоститеПоздрав от децата от гр. ХаджидимовоГ-жа Албена ЧупетловскаПредседателят на журито - проф. Иван ЖелевБъдещите учасници в конкурсаБъдещите учасници в конкурсаЧаст от наградените творбиЧаст от наградените творбиЧаст от наградените творбиЧаст от наградените творбиЧаст от наградените творбиЧаст от наградените творбиЧаст от наградените творбиЧаст от наградените творбиЧаст от наградените творбиСнимка с дядо ВладикаСнимка с дядо ВладикаСнимка с дядо ВладикаЗаслужени награди
« предишна новинаследваща новина »