ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин бе открито почетно консулство на Румъния

10 юни 2011 14:41, Видинска митрополия
Във Видин бе открито почетно консулство на Румъния

Почетно консулство на Румъния бе открито официално във Видин. С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан водосвет за освещаването и добрата работа на новото консулство отслужи Величкият епископ Сионий, в съслужение с отец Опря, румънски свещеник, представител на Румънската православна църква в София, както и свещеници от видинския катедрален храм.

След решение на Министерския съвет на Република България от 16 февруари тази година, за почетен консул в крайдунавския град е назначен бизнесменът Коста Гривов. Представителството се открива по инициатива на румънската страна, след процедура на съгласуване с българското Министерство на външните работи.

"Консулът ще има важна роля за икономическото сътрудничество между двете държави, обмена в областта на културата, осигуряването на необходимата информация за бизнеса и туристите и издигане авторитета на дипломатическите служби" - каза при откриването на представителството главният секретар на Министерството на външните работи на Румъния Роберт Казанчук.

Първият почетен консул на Румъния във Видин Коста Гривов благодари за оказаната му чест и доверието, което му е гласувано от българска и румънска страна. Приветствия бяха поднесени от името румънския посланик у нас Антон Пакурецу и кмета на Калафат Мирча Гуца.

Кметът на Община Видин Румен Видов подари на Община Калафат дърворезбован герб на румънския крайдунавски град, дело на видински майстор занаятчия.

Текст: Александър Русев, радио "Видин"
Снимки: радио "Видин" и Община Видин

 

 

Снимки

Във Видин бе открито почетно консулство на Румъния
« предишна новинаследваща новина »