ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Писателят Пелин Пелинов във Видин

10 юни 2011 15:07, Видинска митрополия
Пелин Пелинов във Видин

На 9 юни в салона на Читалище „Цвят - 1870” се проведе литературна вечер, посветена на Пелин Пелинов и представянето на четвъртия том от неговия петтомен исторически роман „Под свити знамена”.

Вечерта бе изпълнена с много въодушевление и радост, защото историческите моменти, споделени от писателя, вдъхнаха любов към нашето мило Отечество и към онези, които са дали живота си за свободата на българския народ.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан участие в представянето на трудовете на Пелин Пелинов взе и архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин.

Той поздрави автора и предаде поздрав и благослов от името на Видинския митрополит, който е добър приятел на писателя, и му пожела Бог да го пази и дарява със здраве, търпение и още много сили, за да пише и вдъхновява българския народ.

На срещата присъстваха много гости и приятели на Пелин Пелинов, които с особена радост споделиха, че за тях е огромно удоволствие да бъдат с него, а забележителното е и това, че той е във Видин, като гост и техен приятел.

***

Пелин Пелинов (псевдоним на Пенчо Линов) е роден на 26.03.1936 г. в село Върбица, Плевенско.

Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. Писател, театрален специалист, юрист, бил е и драматург на Народния театър “Иван Вазов”, председател на Творческия фонд на СБП и главен редактор на в. “Земеделско знаме”.

Автор е на много театрални и телевизионни произведения, сред които особено място заемат поредиците “Освобождението”, “Съединението” и “Процесът Стамболийски”, както и на романа “През пепелищата” (1997), и на поредицата романи “Възход и падение”, замислена като пенталогия “Независима България” (2002), “Напред, на нож” (2005), “Крушението” (2007), “Под свити знамена” (2010) и “Катастрофа” (2011).

Автор и на много театрални пиеси, сред които “Горещо лято”, “Ивайло или нощта на късите ножове”, “Геройският знак”, “Битката за спасяването на джуджетата”, “Ганьоада”.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Интернет

 

 

Снимки

Пелин Пелинов във ВидинПелин Пелинов във Видин
« предишна новинаследваща новина »