ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. ап. Вартоломей в Горубляне

11 юни 2011 21:04, Софийска митрополия
Празникът на св. ап. Вартоломей в Горубляне

По стародавна традиция паметта на свети апостол Вартоломей - един от 12-те ученици Христови, се почита тържествено в Горублянската енория на богохранимата Софийска епархия. Повод на това особено честване е единственият параклис, посветен на Христовия ученик в цялата Софийска епархия - в столичния квартал "Горубляне".

Празникът бе изместен с един ден по-рано поради съботния ден Задушница, която тази година се пада на 11 юни, в деня на свети апостол Вартоломей. С благословението на Софийската света митрополия и с решение на храмовото духовенство и църковно настоятелство празникът на Христовия апостол бе отпразнуван в петък,10 юни. В навечерието на празника отец Петър отслужи празничното вечерно богослужение. На самия петъчен ден тържествената света богослужба беше оглавена от предстоятеля на горублянския храм - свещеник Лазар, в съслужение със свещ. Николай Дюлгеров от кв. "Враждебна", свещ. Иван Христов от с. Бистрица и свещ. Петър Петров.

Въпреки работния ден множество християни се стекоха в дома Божий да изпросят молитвеното застъпничество на Христовия апостол св. Вартоломей. Накрая след службата отец-предстоятелят произнесе проповед за живота и делото на св. Вартоломей. По традиция бе извършено литийно шествие, начело с празничната икона на светеца. В едноименния параклис в кв. "Горубляне" бе отслужено последованието на водосвета за здраве и спасение. Накрая празникът завърши с многолетствие за Светейшия първойерарх на светата ни Църква и Софийски митрополит Максим, за благочестивия народ и за всички празнуващи този празник, посветен на св. апостол Вартоломей.

КРАТКО ЖИВОТООПИСАНИЕ

Св. ап. Вартоломей бил Христов ученик, който според някои църковни историци е едно и също лице с Натанаил от Кана Галилейска. За това как Господ призовал Натанаил за Свой ученик, разказва св. апостол и евангелист Йоан в своето Евангелие (Йоан. 21:2). На друго място светият евангелист подробно разказва как той е станал Христов ученик: "Филип намира Натанаила и му казва: намерихме Иисуса, сина Иосифов, от Назарет, за Когото писа Моисей в Закона, и говориха пророците. А Натанаил му рече: от Назарет може ли да излезе нещо добро? Филип му казва: дойди и виж. Иисус видя Натанаила да отива към Него и казва: ето истински израилтянин, у когото няма лукавство. Натанаил Му казва: отде ме познаваш? Иисус отговори и му рече: преди Филип да те повика, когато ти беше под смоковницата, видях те. Натанаил Му отговори: Рави! Ти си Син Божий, Ти си Царят Израилев. Иисус му отговори и рече: ти вярваш, понеже ти казах: видях те под смоковницата; по-големи неща от това ще видиш. И казва му: истина, истина ви говоря: отсега ще виждате небето отворено, и Ангелите Божии да възлизат и слизат над Сина Човечески" (Йоан. 1:45-51).

Когато след Своето възкресение Господ Иисус Христос се явил на апостолите при Тивериадско море (Галилейското езеро), Натанаил от Кана Галилейска бил също сред тях. "Когато се вече разсъмна, Иисус застана на брега; но учениците не познаха, че е Иисус", допълва св. Йоан Богослов (Йоан. 21:1-4).

Св. ап. Вартоломей проповядвал Евангелието, както и св. ап. Филип, в източната част на империята - Фригия, Сирия, Мала Азия и Армения. В град Албанопол Арменски, на западния бряг на Каспийско море, той пострадал мъченически - св. ап. Вартоломей бил жестоко изтезаван, разпнат от езичниците с главата надолу и накрая посечен с меч.

Светите мощи на апостола били пренесени по-късно от Армения в Неапол, а след това - в Рим.

Текст: свещеник Лазар Георгиев
Снимки: Мая Георгиева

 

 

Снимки

Празникът на св. ап. Вартоломей в ГорублянеПразникът на св. ап. Вартоломей в ГорублянеПразникът на св. ап. Вартоломей в ГорублянеПразникът на св. ап. Вартоломей в ГорублянеПразникът на св. ап. Вартоломей в ГорублянеПразникът на св. ап. Вартоломей в ГорублянеПразникът на св. ап. Вартоломей в ГорублянеПразникът на св. ап. Вартоломей в ГорублянеПразникът на св. ап. Вартоломей в ГорублянеПразникът на св. ап. Вартоломей в ГорублянеПразникът на св. ап. Вартоломей в ГорублянеПразникът на св. ап. Вартоломей в Горубляне
« предишна новинаследваща новина »