ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Двоен празник в с. Айдемир, Доростолска епархия

12 юни 2011 15:42, Доростолска митрополия
Храм "Света Троица"

На 12 юни, когато св. Църква чества празника Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий оглави светата Литургия в храм "Света Троица" в село Айдемир. В съслужение с архиерея бяха настоятелят на храма прот. Георги Попов, прот. Валентин Неделчев и секретарят на митрополита монах Емилиан.

Начало на св. Литургия бе дадено от прот. Георги Попов. Голяма бе радостта на всички християни, дошли на храмовия празник, да видят и своя архиерей, да изпросят неговата благословия и да я отнесат в домовете си.

"Света Троица" в село Айдемир е най-старият църковен храм в Силистренска област, изграден през 1833 г. и един от първите в цяла Добруджа след Освобождението. Строителството му е извършено с прякото участие на българите от с. Айдемир от руски войни, които са участвали в руско-турската война от 1828-1829 г., завършила с подписването на Одринския мирен договор. Храмът е построен от плетени пръти и измазан с кал. Тържествено е осветен от митрополит Григорий на 11 юни 1834 г. в деня, когато се чествал празника на Света Троица - Петдесетница.

Обзавеждането на храма е дело на руски воини, които са доставили и някои от иконите. От това време са и два свещника, направени от цевите на руски пушки. Оригинални са и изографисаните хоругви, на които личи надпис „Казан 1829”, двуметровият задпрестолен кръст в олтара и копринената плащаница. Съхраняват се стари икони и книги, изпращани от редица духовни средища на Русия и други съседни християнски страни. Освен подарените руски икони, от времето на нейното освещаване са и иконостастните икони, които са дело на тревненският иконописец Цани Досев, син на Теодоси Коюв, който по това време е живял и зографисвал в Добруджа заедно със синовете си Цани, Ангел и Витан.

Първият свещеник служил тук е поп Тодор. Той е бил родом от с. Айдемир. Към църквата е имало и една стая за училище. Тук през 1857 г. е учителствал Илия Блъсков, син на големия възрожденски учител и книжовник Рашко Блъсков. Храмът е разположен във високата част на селото.

След св. Литургия високопреосвещеният митрополит Амвросий извърши водосвет за здраве на всички жители и гости на Айдемир по случай храмовия празник и събора на селото. За празника беше осветен корбан за здраве, от който бе раздадено и на населниците на двата дома за възрастни хора в с. Айдемир.

След отпуста митрополит Амвросий и духовенството заедно с всички богомолци изпяха многолетствие за Българския патриарх Максим, Св. Синод на БПЦ и целия български народ.

С поздравително слово към митрополит Амвросий и всички жители на селото по случай празника се обърна прот. Георги Попов.

Честит празник!

Текст: монах Емилиан (Петров)
Снимки: монах Емилиан, Миглена Попова

 

 

Снимки

Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"Храм "Света Троица"
« предишна новинаследваща новина »