ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Петдесетница в Етрополския манастир

12 юни 2011 19:10, Ловчанска митрополия
Празник на Етрополския манастир

На днешния ден, когато празнуваме светия ден Петдесетница, Етрополският манастир - един от бисерите на Ловчанска епархия, празнува своя храмов празник. Вече 853 г. след своето основаване той е стожер на Православието в този край на нашата Родина.

След неколкогодишен ремонт на манастирския храм се стигна и до днес, когато Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил извърши обновление на храма, който се сдоби с нов дърворезбован иконостас, нови стенописи и изцяло обновен вътрешен интериор. На епархийския архиерей съслужиха високопреподобният архим. Викентий / Митев /, прот. Емил Якимов – игумен на манастира, както и местното духовенство от гр. Етрополе. По време на богослужението в манастирския храм влезна и се поклони с голямо благоговение министър-председателят Бойко Борисов, а с него бяха и следните министри: Мирослав Найденов, Аню Ангелов, Свилен Нейков, Ивайло Московски, Нона Караджова, зам.-министри и депутати от ГЕРБ. Кметът на гр. Етрополе бе придружаван от областния управител на София-област г-н Красимир Живков, Христо Стоичков, председателя на Общинския съвет. В манастирския храм слово произнесе Ловчанският митрополит, с което спомни на вярващите какво е станало на този ден и как можем да носим в нас този Дух, “Който е навсякъде и всичко изпълва”. На дарителите бяха връчени благодарствени грамоти и икони. Извън храма кметът на гр. Етрополе прочете решение на Общинския съвет, с което епархийският митрополит Гавриил бе награден със званието "почетен гражданин на гр. Етрополе". По традиция бе осветен и благословен корбан. Всички си заминаха от манастира обновени и силни, за нови духовни успехи в името на Света Троица.

Текст: архим. Викентий Митев
Снимки:Петър Петров

 

 

Снимки

Празник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастирПразник на Етрополския манастир
« предишна новинаследваща новина »