ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Кокалянския манастир бе опят и погребан архимандрит Назарий

12 юни 2011 21:50, Софийска митрополия
Опелото на архимандрит Назарий

На 10 юни (петък) в Кокалянската св. обител „Св. архангел Михаил“ бе извършено опелото и погребението на архимандрит Назарий, игумен на манастира от 1972 година. На 9 юни - деня, в който отец Назарий e приел монашески постриг и се навършват 51 г. от неговото монашеско житие - Господ го привика при Себе Си.

Пълното последование на монашеското опело бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил в съслужение с преосвещените епископи Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, и Браницки Григорий, игумен на Троянската св. обител. В чинопоследованието взеха участие свещенослужители от цяла България. Да съпроводят своя духовен отец в последната му земна пътека, дойдоха братя от Зографския манастир “Св. Георги“, Атон, множество игумени, монаси и монахини от страната.

За да се простят със своя духовен старец, наставник, учител, изповедник, към светата обител се отправиха от рано сутринта и десетки негови чеда от всички краища на България.

Сутринта бе отслужена заупокойна св. Литургия, оглавена от Знеполския епископ Йоан, духовно чедо на архим. Назарий и брат на св. обител, в съслужение с Браницки еп. Григорий и множество свещенослужители - монаси и свещеници.

Ковчегът с тялото на стареца бе положено в средата на храма, за да могат духовните му чеда да се простят с него. Наръчи с цветя непрестанно обкичваха тялото на дядо Назарий - духовника обърнал, наставил, поучил, напътствал, утешил и укрепил хиляди човеци към православната Христова вяра и не на последно място - изградил и духовно подготвил десетки християни за монашески подвиг.

Венец и цветя поднесе от името на Кметството на с. Кокаляне и жителите на софийското село кметът на селото - г-н Йордан Георгиев.

Обединени от почитта и синовната обич към духовния си старец, силно натъжени, присъстващите споделяха мъката си от раздялата и се опитваха да приемат Божията воля за земната смърт на стареца си.

В ранния следобед започна последованието на пълния чин на монашеското опело. Със свещи в ръка и епитрахили край ковчега застанаха почти всички от присъстващите духовници. В края на опелото митрополит Натанаил произнесе надгробно слово, в което разказа за живота, духовното изграждане и монашеския път на дядо Назарий (както всички го наричат).

„В Кокалянската св. обител той създава един духовен оазис за вярващите човеци от столицата и не само от нея - каза Неврокопският митрополит, - при него намираха утеха и много държавници, ободряваха се от неговите слова, възприети от неговия старец и св. Църква, насърчава ги, като казва, че спасение има за всеки, който го желае. Нищо от себе си не говори, нищо от себе си не казваше на хората, дори на онези, които се опитваха да го величаят, защото знаеше, че дните са лукави. И затова всичко, което Господ му даде, той Му Го даде на Него: „Твоя от Твоих“ - тъй мислеше, в това вярваше и това той изпълняваше на дело.

Днес ние го изпращаме във вечността. Той не ни оставя… Неслучайно е, че това става в периода, в който св. Църква славослови Възкръсналия от мъртвите Христос Господ и възпява Неговото Възнесение - възнесение от земята на небето. Днес е отданието на този празник. Господ ни уверява, че той се възнася при Него с неговата душа и ни оставя за утешение неговото тленно тяло, при което сме се събрали.

Той живееше вярата и иска и ние да я живеем. Мислеше за всичко и за всички в Православната ни родна Църква. Беше авторитет - не наложен отвън, а наложен свише. Изживяваше всички катаклизми, които изживяваше нашата Църква, но никога не униваше… „Нашето оръжие е молитвата!“ - казваше той и ни водеше към тази опитност. Всички ние, които сме тук, сме имали полза от разговорите с него, черпили сме от неговия духовен опит и сме длъжни това, което сме приели да го предадем на други. Той искаше всички да се учат да проявяват любовта си към ближния, а не само да се ползват от нея. Остави ни пример на себеотрицание, защото Православието е вярата в Истината и на истината и животът в истината е жертва… Събрани около него, безмълвен, той ни казва много повече, подобно на св. ап. Павел: „Пътя изминах, вярата опазих, прочее, очаква ме венецът на правдата”. Този венец на правдата съм убеден, че той ще го получи... Ние го изпращаме и се надяваме той да се моли за нас пред Божия престол“ - каза в словото се митрополит Натанаил. И още много напътствия каза митрополитът към духовните чеда на дядо Назарий. (Цялото слово можете да чуете и видите в края на новината.)

Архиереят, като каза, че отец Назарий на всеки от присъстващите е чел разрешителна молитва при изповед, прикани коленопреклонно да изслушаме молитвата, с която сега на него се опрощават всички волни и неволни прегрешения, след което ковчегът с тялото му бе внесен за последен път в светия олтар.

По желание на дядо Назарий гробното място бе подготвено в южната част, извън храма, където и беше положено.

Бог да прости архимандрит Назарий и да го всели в земята на праведните!

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Върбанов

 

 

Снимки

Отец Стоян чете от св. Евангелие при ковчегаХрам "Св. архангел Михаил" в Кокалянския манастирХрам "Св. архангел Михаил" в Кокалянския манастирОпело на архимандрит НазарийЕпископитеЗа благословение при митрополит НатанаилДуховенството Опело на архимандрит Назарий Опело на архимандрит Назарий Митрополит НатанаилОпело на архимандрит Назарий Опело на архимандрит Назарий Опело на архимандрит Назарий Опело на архимандрит Назарий Опело на архимандрит Назарий Опело на архимандрит Назарий Опело на архимандрит Назарий  Погребение на архимандрит Назарий Погребение на архимандрит НазарийПогребение на архимандрит НазарийПогребение на архимандрит НазарийМитрополит НатанаилПогребение на архимандрит Назарий Погребение на архимандрит Назарий Погребение на архимандрит Назарий Параклисът "Успение Богородично"Новото манастирско крилоПараклисът " Преображение Господне"
« предишна новинаследваща новина »