ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Икона от Украйна дариха за храмовия празник в село Дибич

12 юни 2011 20:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Икона от Украйна дариха за храмовия празник в село Дибич

Традиционният "Ден на моето село" в Дибич съвпадна с храмовия празник на местната църква „Света Троица”, който беше отбелязан днес. В храма беше отслужена архиерейска света Литургия по случай храмовия празник "Свети Дух". Божествена света Литургия отслужи Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан в съслужение със свещениците отец Красимир и отец Емил.

В църквата „Света Троица” присъстваха областният управител Димитър Александров и кметът на община Шумен Красимир Костов със съпругата си Олга.

От името на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил епископ Йоан пожела на миряните мир, здраве, дълголетие и успех в живота. Всички заедно изпяха „На многая лета”. Кметът Красимир Костов подари осветена чудотворна икона на Божията майка. Тя е донесена от един от двата духовни центрове в Украйна – манастирът в Зарваниця в Тернопилска област. „В гробищния парк на село Дибич са погребани мощите на моите дядо и баба“, напомни сантименталната си връзка г-н Костов. Според него, с развитието на поклонническия туризъм подаряването на тази икона е знак към богомолците в Украйна да дойдат и в Дибич.

„Нашата цел е да съхраним историята, традициите и да превърнем Дибич в едно модерно селище” – подчерта в своето приветствие кметът на село Дибич Дария Георгиева. Тя благодари, че празникът е организиран със съдействието на Община Шумен и ПП ГЕРБ. На празника присъства водещият бизнесмен в селото Енчо Енев. Бизнесмените Юлиян Андреев и Методи Вангелов също подкрепиха храмовия празник, като изкупиха 200 броя свещи.

Текст (със съкращения): Пламен ГЕОРГИЕВ
Снимка: Тошко ЙОРДАНОВ - в. Шуменска зора

 

 

« предишна новинаследваща новина »