ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рожденият ден на Църквата беше отпразнуван в Русе

13 юни 2011 18:33, Русенска митрополия
Петдесетница в Русе

На 12 юни, Петдесетница, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, отслужи архиерейска света Литургия по случай храмовия празник на митрополитската катедрала „Света Троица” в Русе. На епископа съслужиха ик. Илиян Илиев, председател на църковното настоятелство на катедралата, архим. Виктор Мутафов и протодякон Кирил Синев.

Проповед за Петдесетница произнесе Ангел Младенов, секретар на Русенската св. митрополия.

Ик. Илиян причасти вярващите, които със страх Божий, вяра и любов пристъпиха към Тялото и Кръвта Христови.

След края на св. Евхаристия духовниците отслужиха последованието на вечернята. При пеене на великия прокимен, чийто текст гласи: „Кой Бог е велик като нашия Бог? Ти си нашият Бог, Който върши чудеса”, духовниците разпръснаха орехова шума, която символизира слизането на Светия Дух над апостолите в Сионската горница. След това бяха прочетени специални коленопреклонни молитви. За автор на тези молитви се смята св. Василий Велики.

Епископ Яков поздрави всички християни с рождения ден на Христовата Църква и храмовия празник на митрополитската катедрала. Всички в един глас изпяхме „Многая лета” за здраве и благоденствие на всички православни християни. Вярващите отнесоха по домовете си благословена орехова шума.

Всички ние, православните християни, сме членове на едно тяло, което е Църквата, а нейн Глава е Сам Христос. За да бъде тялото здраво, трябва и членовете му да са живи и активни, а не безразлични и незаинтересовани. Това се изисква и от всеки православен християнин. Нека занапред не забравяме, че когато кажем думата „Църква”, в това понятие включваме и нас самите. В противен случай сами се отлъчваме от Църквата и се поставяме извън нея. Извън Църквата няма спасение!

Пресвета Троице, Боже наш, слава на Тебе!

 

 

Снимки

Петдесетница в РусеПетдесетница в РусеПетдесетница в РусеПетдесетница в Русе
« предишна новинаследваща новина »