ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“

13 юни 2011 20:54, Софийска митрополия
Храм „Св. Дух“

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на столичния храм „Св. Дух“, кв. „Надежда“. В един от най-големите квартали на София се намира църква, посветена на Третото Лице на Света Троица - Светия Животворящ Дух.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим литургията бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие храмовото духовенство и предстоятели на столични храмове.

Тържествуващият храм не можа да побере всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужбата. Жива и въцърковена, енорията в молитвена тишина участваше в св. Литургия.

За нуждите на храма бе постиган за „четец и певец“ на св. Църква Владислав Александров, на когото владиката пожела усърдие и ревност при изпълнение на новите му задължения.

По време на св. Литургия софийският викарий награди с офикии всички свещеници от храмовото духовенство. Предстоятеля на храма протойерей Константин Вълчев - с офикия „свещеноиконом“ заради 30-годишното му служение, за положените грижи за храма и носене тежестта на председателството – една голяма отговорност, която изисква освен да се обгрижва храмът, но и да се запазят мирът и разбирателството в енорията.

Протойерей Георги Стоянов бе отличен с офикия „свещеноиконом“ заради големия труд и усърдието, с което е възобновил духовно и материално манастира „Св. Теодор Стратилат“ край с. Балша и отговорното му служение, повече от двадесет години, като енорийски свещеник при храм „Св. Дух“.

Свещеник Христо Димитров бе награден с офикията "протойерей" заради вече двадесетгодишното му усърдно свещеническо служение и съвестно изпълняване на енорийските задължения.

Като ги поздрави, софийският викарий ги призова с още по-голяма ревност да служат на светата Църква. „Това е награда, но и отговорност, защото духовникът е длъжен навсякъде и по всяко време да свидетелства за Христовата истина - с облекло, с поведение, със слова“, каза еп. Йоан.

В края на службата архиереят говори за историята и духовния смисъл на днес чествания празник. Той подчерта, че Св. Дух и плодовете Му са най-същностното и най-важното, което човек трябва да придобие по време на земния си път. Напомни, че хулата и греховете, извършени спрямо Светия и Животворящ Дух, не се прощават нито на този, нито на онзи свят.

„Благодат, радост, мир, кротост, вяра, дълготърпение, любов, въздържание – това са плодовете на Светия Дух. За тях говори св. ап. Павел, като казва, че който няма този Дух, той не носи и духа Христов. За тези дарове на Светия Дух трябва да се молим и да сме усърдни да ги придобием” - каза епископът и преподаде на всички патриаршеското благословение.

Справка:

Храмът „Свети Дух" се намира в северната част на София, отдясно на шосето София-Лом. През 1906 г. са построени първите къщи в този район. Живущите тук всяка година в деня на Свети Дух се събирали за празничен водосвет. Така празникът Свети Дух се превърнал в събор на тогавашната махала „Надежда”.

През 1920 г. е построен малък параклис, посветен на Свети Дух, в който са били отслужвани редовни богослужения. Така този параклис, а по-късно и новопостроената църква са запазили храмовия празник и името „Свети Дух" до ден-днешен.

Храмът-параклис трудно побирал богомолците от „Надежда". По тази причина църковното настоятелство през юли 1926 г. поискало разрешение от св. Софийска митрополия да построят нова църква. През август 1931 г. се провел търг за построяване на храма по стопански начин. Търгът бил спечелен от г-н Пройно Иванов Пройков, който построил и довършил църквата. Църковното настоятелство с разрешение на св. Софийска митрополия определило и датата за освещаването на храма. Това събитие било ознаменувано и запаметено върху вградената мраморна мемориална плоча над южната врата на храма. Там стои надпис: „Съгради се този храм през 1932 г. при царуването на Негово Величество цар Борис III. Биде осветен на 9.Х.1932 г. от Негово Високопреосвещенство митрополит г-н Стефан, председател св. иконом С. п. Теофилов и настоятелство: Илия Ганински, Ив. Тодоров, Спас Богданов, И. Илиев, Илия Любенов. Строител: П. И. Пройков”.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храмов празник в столичния храм „Св. Дух“Празник в столичния храм „Св. Дух“Храмов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Храмов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Великият входХрамов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Знеполски еп. ЙоанХрамов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Новият иподяконЗнеполски еп. ЙоанХрамов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Знеполски еп. Йоан ПричастникХрамов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Храмов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Офикии в столичния храм „Св. Дух“Храмов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Храмов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Три офикии в храм „Св. Дух“Храмов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Храмов празник и три офикии в столичния храм „ Св. Дух“Знеполски еп. ЙоанХрамов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Иконом Константин ВълчевПротойерей Христо ДимитровСтавр. ик. Мина МинчевХрамов празник и три офикии в столичния храм „ Св. Дух“Храмов празник и три офикии в столичния храм „ Св. Дух“Храмов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Храмов празник на столичния храм „Св. Дух“Храмов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“Храмов празник и три офикии в столичния храм „Св. Дух“
« предишна новинаследваща новина »