ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ловчанският митр. Гавриил в гр. Ябланица по случай празника Свeти Дух

14 юни 2011 09:07, Ловчанска митрополия
Ловчанският митр. Гавриил оглави св. Литургия за Св. Дух в храм "Св. Троица" - Ябланица

Храмът в гр. Ябланица, Ловчанска епархия, е проектиран и построен по подобие на Патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски” и е осветен през 1940 г. Посветен е на Светата Единосъщна и Животворяща Троица. Денят на Петдесетница и следващият, посветен на Свети Дух, е пример на живата връзка между християнските празници и споделянето на житейските радости на хората, особено това ярко се вижда от факта, че почти във всеки град или село храмовият празник е начало на местни народни тържества. Така е и в гр. Ябланица. На празника на Свети Дух се открива и традиционният панаир в града.

По традиция светата Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. В съслужение бяха свещеноиконом Борис Петров Борисов – архиерейски наместник на Тетевенска духовна околия, архимандрит Викентий Митев, служащ в град Ловеч, и протойерей Любомир Казашки, също служащ в Ловеч. Председателят на църковното настоятелство при храма “Света Троица” в гр. Ябланица Павлин Якимов бе отличен от Ловчанския архиерей с офикията свещеноиконом. На клира пяха протойерей Страхил Гочев от гр. Правец и синът на отец Павлин - Янислав, семинарист, който сега завършва и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Накрая митрополит Гавриил раздаде на всички дошли в храма от новоиздадената брошура на Ловчанска св. Митрополия „Истината за православното и протестансткото вероизповедания”.

Празникът на Свети Дух бе определен от общинската управа на град Ябланица за освещаване и откриване на новия социален, административен и учебен център. След отпуста на светата Литургия в храма Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил, заедно с придружаващите го духовници, се отправи към централния площад на града, където отслужи водосвет и освети новата придобивка за гражданите на Ябланица, а кметът г-н Иван Цаков преряза лентата. Гости бяха депутатите д-р Анатолий Йорданов и г-н Михаил Николовски, областният управител г-н Николай Нанков, началникът на РИО-Ловеч г-н Райко Райков, кметове на съседни общини и други лица. На коктейла по случай откриването на центъра бяха показани и предложени за вкусване многобройни яблански сладкиши: халви, локуми, вафли и други, с които Ябланица е толкова известна. Целият ден за жителите и гостите на града премина в радостта и благословението на празника!

 

 

Снимки

Ловчански митр. Гавриил оглави св. Литургия за Св. Дух в храм "Св. Троица" - ЯбланицаЛовчански митр. Гавриил оглави св. Литургия за Св. Дух в храм "Св. Троица" - ЯбланицаЛовчански митр. Гавриил дава офикия на свещеноик. Павлин ЯкимовЛовчански митр. Гавриил дава офикия на свещеноик. Павлин ЯкимовЛовчански митр. Гавриил Ловчански митр. Гавриил раздава на народа брошурата „Истината за православното и протестантското вероизповедания”Народът получава брошурата „Истината за православното и протестантското вероизповедания” Ябланица празнува празника на Бог Св. ДухЯбланица празнува празника на Бог Св. ДухЛовчански митр. Гавриил отслужва празничния водосветЛовчански митр. Гавриил отслужва празничния водосветЛовчански митр. Гавриил отслужва празничния водосветЯбланица празнува празника на Бог Св. ДухНовият социален, административен и учебен център - гр. ЯбланицаОсвещаване на новия социален, административен и учебен център - гр. ЯбланицаЯбланица празнува празника на Бог Св. ДухЯбланица празнува празника на Бог Св. Дух със своя митрополит
« предишна новинаследваща новина »