ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 12 на "Църковен вестник"

17 юни 2011 10:49, Българска Патриаршия
Брой 12/2011 на "Църковен вестник"

Малко преждевременно, заради предстоящите годишни отпуски на служителите на Синодално издателство, излезе бр. 12 на официоза на БПЦ-БП „Църковен вестник”. Един брой изграден около темата "По свой образ и подобие", но визирайки не стиха от Битие 1:27 и Битие 5:1, където се говори за сътворението на Адам по Божий образ и подобие, а Битие 5:3, от където става ясно, че и Адам ражда своя син „по свой образ и подобие”.

Законът за наследствеността е съпътствал човечеството от самото му зараждане и се е потвърждавал както в многобройните случаи на родово проклятие, така и в не по-редките случаи на Божие благословение над даден род.

Цялата Библия е осеяна с предупреждения за тежките последствия върху потомството ни от нашите беззакония и отчуждението ни от Бога, както и с примери за нейното действие в хода на Свещената история на Стария и Новия Завет и новата история на човечеството.

Какво казват Библията и науката за наследствеността; какво наследяваме от предците си и какво предаваме на потомците си; неотменим ли е този закон; безусловно ли действа той и как да си обясним изключенията, в които тази закономерност сякаш не влиза в действие – по тези въпроси четете статиите:

- "По свой образ и подобие" – стр. 1-4.

- "Науката за наследствеността" – стр. 4.

- "Влияе ли временното духовно състояние на родителите върху децата им" – стр. 5.

- "Какво казва Библията за наследствеността" – стр. 5.

На 24 юни св. Църква чества Пророка и Предтечата Господен св. Йоан Кръстител, който е въплъщение на молитвите на своите родители. Както целият живот на св. праведни Захарий и Елисавета бил неразривно свързан с храма, така и тяхното дете станало храм на Светия Дух. Какви уроци могат да получат съвременните родители от евангелския разказ за раждането на св. Йоан Кръстител и как животът на родителите се отразява на техните деца – върху тези въпроси и върху това, какво ни учи св. Евангелие за отговорността, която лежи върху родителите, разсъждава архим. Рафаил (Карелин) в словото си "Рождество на св. Йоан Предтеча" – стр. 6.

Темата се допълва от статията на свещ. Александър Дубинин „Примерът на родителите” и материала, който сме подбрали за рубриката „И рече старецът” – „Да помогнем на младите да последват призванието си” – стр. 1-7.

На стр. 7 продължава разказът за майка Хиония от манастира "Св. Петка" в с. Бистрица, край София, а на стр. 8 продължаваме своето поклонническо пътуване до о. Патмос и седемте църкви на Апокалипсиса, водени от ик. Павел Гърбов.

За новинарската страница освен информация за два новостроящи се храмове, сме подбрали новини за работата на Църквата с подрастващото поколение – една неотменна нейна грижа и отговорност.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цена за годишен абонамент за 2011 г. - 26 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище"№4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

По-долу прилагаме талон за абонамент на "Църковен вестник".

Текст: Александра Карамихалева, водещ редактор на брой 12 на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

ТАЛОН ЗА АБОНАМЕНТ
« предишна новинаследваща новина »