ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За с. Градец и Алботинската света обител по телевизия „Фанти Г”

14 юни 2011 16:48, Видинска митрополия
За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”

Екипът на предаването “Стопанин”, излъчвано по телевизия "Фанти Г", се срещна и разговаря с отец Ванко Ванков, свещеник в църквата в село Градец „Свети пророк Илия”. Интервюто с него е от две части и е включено в две от трите поредни предавания, в които разказваме за живота и хората в най-голямото село на община Видин - Градец.

В третото предаване е включено интервю с Величкия епископ Сионий. С него разговаряме за идейния проект за възстановяване на Алботинския скален манастир.

Строителството на църквата в село Градец „Св. пророк Илия” е започнало през 1882 г., на мястото на предишния православен храм със същото име, с дарения от местните жители. Строежът й е прекъснат през 1885 г. заради сръбско-българската война. Църквата е осветена през 1889-а, а довършителните работи са приключили през 1896 г.

В книгата на Борис Бошняшки „Първи опит за история на село Градец - Видинско” авторът е посочил, че иконите от старата църква са били съхранявани в мазето на училището до построяването на новия храм. Камбаната е била завързана на акация в двор, докато се направи кубето, което сега се използва за камбанария. Имената на дарителите са изписани навсякъде - благодарение на тях храмът е поддържан в добро състояние през годините.

За историята на храма и делата на свещениците, за които има писмени сведения, разказва в първото предаване сегашният енорийски свещеник отец Ванко Ванков, който продължава делото им. С почит и признателност остава името на отец Йон, подкрепил въстаналите над 300 души от селото, участници в най-голямото въстание в Северозападна България през 1850 година. Всичките са жестоко избити в покрайнините на Градец. На мястото Хайдук чешма, от което въстаниците са тръгнали на сигурна смърт, е поставена паметна плоча, за да ни напомня за това грандиозно събитие.

Във второто от трите поредни предавания за Градец продължаваме с разказа на отец Ванко за вътрешната подредба на църквата, за даренията, благодарение на които се е запазила през годините и сега приютява на всеки празник вярващите. Иконостасът на църквата „Свети пророк Илия” е дело на майстор Георги Младенов от село Сумер. Иконите на главния иконостас са от различни години. Някои от тях са от преди построяването на сегашната църква и са използвани и в старата, строена през 1854 г. и осветена две години по-късно, за което говорят надписите на две от иконите - на св. Дева Мария, изработена в Крайова от местни видински зографи, и на Господ Иисус Христос, изработена също в Крайова пак през 1856 г., което води до извода, че това е годината на откриването на старата църква.

Новият архиерейски трон е правен с дарения на емигранти от село Градец – повечето от тях живеят и работят в САЩ. „И сега даряват хората, скромно, кой колкото може да отдели от пенсията, защото в Градец са останали все възрастни хора, а младите са без работа”, разказва отец Ванко.

Нито една венчавка не е извършил за времето, през което е свещеник в село Градец отец Ванко. За 10 години кръщенетата се броят на пръсти. За разлика от погребенията и църковните служби за починалите. В края на 30-те години на миналия век празничните църковни служби са извършвани от трима свещеници, разказва в книгата си „Първи опит за история на село Градец - Видинско” Борис Бошняшки.

Много са имената на свещениците, още от построяването на първата църква „Свети пророк Илия” през 1854 г. до наши дни, някои от тях са останали неизвестни, други са оставили трайни следи. Най-ярко се откроява името на поп Цоко Драганов, който е служел в храма повече от петдесет години, пише Борис Бошняшки. Много са и дарителите през годините, родолюбиви българи, които живеят в чужбина, но запазили жив спомена за родното си място. На църквата помага и кметството на Градец - всяка зима кметът Никола Дочков осигурява дърва за отопление, за да могат да се извършват християнските богослужби.

В третото от поредицата предавания за Градец е включено интервю с Величкия епископ Сионий във връзка с дейностите по възстановяването на Алботинския скален манастир.

Всяка година на втория ден на Великден и на Възнесение Господне много хора от Видинско ходят до Алботинския скален манастир. От незапомнени времена това е емблематично място, което събира хиляди видинчани. Местността е последната от Алботинските земи, които чертаят границите и на землището на село Градец. Миналата година общината предостави земята на Видинската митрополия за възстановяване на светата обител и за превръщането на манастира в действащ. Идеята за това начинание е на Величкия епископ Сионий. Пред екипа на предаването той припомни известните досега историческите сведения за манастира, показа и снимки на идейния проект.

Текст и снимки: Телевизия "Фанти Г"

 

 

Снимки

За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”За с. Градец и Алботинската света обител по Телевизия „Фанти Г”
« предишна новинаследваща новина »