ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

100 години от освещаването на храм “Света Троица” в гр. Добрич

15 юни 2011 13:36, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм „Света Троица”

В ранните часове на деня в храм “Света Троица” в Добрич беше отслужена св. Литургия от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Храмът бе пълен с миряни, донесли със себе си и букети свежи цветя.

100 години от освещаването на църквата "Света Троица" се навършват на 22 май тази година. Настоящият храм е третият на това място в Добрич, като първият датира още от 1784 година. На мястото на днешната църква "Света Троица" в Добрич е имало храм и училище. Това разказва историкът Тодор Нинов.

На 11 май 1860 г. е осветена втората сграда на църквата на същото място. Предполага се и се приема, че и тя, както и първата, е носела името "Света Троица", разясни Тодор Нинов. На освещаването е присъствал Иван Попхристов Кършовски - прадядо на еврокомисар Кристалина Георгиева, който по това време е бил учител към храма в Добрич. Тогава той произнася реч срещу гръцкия владика, за която след завръщането си от Цариград, 9 месеца лежи в затвора.

В края на 19 век Добрич започва да расте, с особено бързи темпове се увеличава българското население в кварталите около църквата. Така тя се оказва малка да побере всички християни. Взема се решение за изграждането на нов храм. На 19 януари 1903 г. е избран строителният комитет в състав - Райко Цончев, Петър Скорчев, Никола Щерев, Тодор Христов, Курти Стоянов, Димитър Попов, Атанас Пачев, Жейно Николов.

Сред гражданите възниква спор дали новият храм да е на мястото на стария, или да се изгради на ново място. Тодор Нинов показа искане от добричлии, което днес се съхранява в библиотеката към храм "Света Троица". То е подписано на 4 март 1905 г. от над 300 добричлии, които настояват пред строителния комитет новата църква да бъде на мястото на старата.

Варненският и Преславски митрополит Симеон провежда разговори с архитект Петко Момчилов, който приема да изготви проекта на добричкия храм. По негов проект са построени едни от най-известните сгради в страната, сред които и съществуващите до днес Софийска централна баня и Централния софийски затвор. Архитектът през цялото време следи строителството на храм "Света Троица" в Добрич.

Самото строителство се извършва в периода 1905-1908 година. В края на 1908 г. започват да се извършват църковни служби, но самото освещаване на сградата е на 22 май 1911 година. Причината е, че 3 години се е изчаквало да се провери дали няма да бъдат открити дефекти при строителството, които да трябва да се отстранят от строителния предприемач.

Иконите в храма са дело на Господин Желязков Сербезов. Светият Синод го изпраща като стипендиант в Русия, където е студент при известния художник проф. Иля Репин в Петербург. Препоръчан е за добричкия храм като един от най-добрите наши художници. За периода 1909-1911 г. предоставя на църквата "Света Троица" 16 царски икони, 12 апостолски малки икони, Разпятие Христово, Преображение, Просвета Богородица. Господин Желязков Сербезов е участвал и в изографисването на храм "Св. Александър Невски" в София. Председател на строителния комитет на храма в столицата пък е бил архитект Петко Момчилов, който проектира църквата в Добрич.

На освещаването на храм "Света Троица" в Добрич през 1911 г. присъстват бившият Скопски митрополит Теодосий и Варненският и Преславски митрополит Симеон.

През 2004 г., на 19 януари, към храма е открит Духовен център. Той разполага с дигитална техника, музикални инструменти за обучението на децата по църковна музика, беседка и детска площадка, които са в самия църковен двор. По-късно са разкрити приют за бездомни и сираци, както и трапезария, които сами се издържат чрез земеделска дейност – отглеждане на селскостопански животни, производство на мед и зеленчуци. Има идея да бъде създадена и оранжерия за екологично чисти продукти.

2340 книжни издания се съхраняват в библиотеката към Духовния център на православния храм “Света Троица”. Библиотеката е създадена през 2004 г. и за нея отговаря историкът Тодор Нинов. В библиотечния фонд има българска историческа и религиозна литература, книги, издавани в Добруджа, периодичен печат – вестници и списания с историческо значение. Това богатство е достъпно за читателите всеки ден в рамките на два часа, през които библиотеката е отворена. Почти 100 са регистрираните читатели, като голяма част от тях се черкуват в храма. Най-новата книга на библиотеката е първият луксозен том на “Летопис на Българската православна църква”, издание от 2010 година. Сред съхраняваната книжнина интерес представлява книгата “Стихирар”, излязла от печат през 1868 г. от печатницата на вестник “Македония”, чийто редактор е бил П. Р. Славейков. Библиотеката пази няколко уникални издания на поредица от разкази за религията в периода 1897-1925 година. Книгите са по инициатива на добруджанци и са отпечатани в Добрич и Варна. От периодичните издания могат да се прочетат „Вяра и разум” от 1897 г., списание „Духовна култура” от 1931 г., „Църковен вестник” от 1903 година.

В обедните часове в двора на православния храм беше раздаден корбан за здраве, а вечерта в Огледална зала “Нели Божкова” за празника пя Валя Балканска. Концертът беше и с участието на Петър Янев – гайда, Църковния хор при храм „Света Троица” с диригент Радомир Узунов, певицата Весела Енчева и Демир Ангелов, ученик в СОУ „Св. Климент Охридски” в Добрич.

По материали на Жулиета НИКОЛОВА - Радио Фокус – Варна и http://www.dobrichonline.com/?com=news&cid=3122

 

 

Снимки

Подписката
« предишна новинаследваща новина »