ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Годишно редовно заседание на Общинския съвет по наркотични вещества, гр. Видин

15 юни 2011 14:37, Видинска митрополия
Годишно редовно заседание на Общинския съвет по наркотични вещества, гр. Видин

Във Видин се проведе годишно редовно заседание на Общинския съвет по наркотични вещества. На срещата бе представен доклад за ситуацията, свързана с наркотиците в гр. Видин през миналата година.

Г-жа Красимира Елисеева, председател на съвета по наркотичните вещества към Община Видин, запозна членовете на съвета с информацията, събрана от 12 институции, относно трафика и употребата на наркотични вещества. Според последното проучване, направено през 2009 г. в региона, е установено, че във Видин употреба на хероин на практика няма, разбита е била група, занимаваща се с разпространението му. Употребата на марихуана сред младите и учениците е на доста високо ниво. Стана ясно, че за миналата година само 29 човека наркозависими са потърсили помощ в болницата във Видин, където има психиатрично звено, помагащо на хора със зависимости.

Като голяма пречка в работата при борба със зависимостите от наркотици беше отчетена липсата на метадонова програма в областния град, като за целта хората с наркотична зависимост се налага да пътуват до Враца.

Д-р Николов, общопрактикуващ лекар, специалист по наркомании, посочи лошия успех на програмата в съседния град, тъй като тя трябва да бъде приложена на място под специален лекарски контрол, а не веднъж в седмицата да се взимат медикаментите, с които след това се злоупотребява или се препродават на двойна цена.

На заседанието присъстваха и майки на наркозависими.

Като член на Общинския съвет по наркотични вещества се явява и Видинската света митрополия, която на срещата бе представена от архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, и свещеник Петър Христов, отговорен за новооткрития отдел към Видинска митрополия по зависимостите.

На заседанието бе споделена идеята и намерението Видинска света митрополия да работи по-усилено и сериозно с наркозависимите, както и с техните родители, за да бъде в помощ и подкрепа. За реализирането на този проект се предоставят помещение в новоизградения Бдински манастир „Успение Богородично”, край гр. Видин.

Текст: Ани Цекова, радио "Фокус" и архимандрит Поликарп
Снимки: Видинска митрополия

 

 

Снимки

Годишно редовно заседание на Общинския съвет по наркотични вещества, гр. ВидинГодишно редовно заседание на Общинския съвет по наркотични вещества, гр. ВидинГодишно редовно заседание на Общинския съвет по наркотични вещества, гр. ВидинГодишно редовно заседание на Общинския съвет по наркотични вещества, гр. ВидинГодишно редовно заседание на Общинския съвет по наркотични вещества, гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »