ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Петдесетница в храм "Света Троица", в гр. Добрич

15 юни 2011 20:18, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празникът Петдесетница в храм "Света Троица", в гр. Добрич

Десет дни след Своето Възнесение Господ Иисус Христос изпълнил обещанието Си да изпрати на Своите ученици и апостоли друг Утешител, а именно Дух Свети, за да бъдат те подкрепени и насърчени в бъдещото им служение. И станало точно така. Изпълнени с Този Дух, те се разпръснали по цялото земно лице, като проповядвали и разпространявали Христовото учение без страх и били верни на своя Учител и Господ дори до смърт. Ето защо Сионската горница, където пребъдващите в молитва апостоли получили този чудесен дар, а именно Светия Дух, Който се спуснал над тях във вид на огнени езици, станала символ на зараждащото се ново учение, а денят Петдеседница – Рожден ден на Христовата църква. Той е такъв и поради факта, че на този ден изпълненият с даровете на Светия Дух апостол Петър произнесъл такава вдъхновена проповед, че 3000 души приели новото учение и станали едни от първите Христови последователи.

Много православни храмове в страната носят името на Пресветата и Единосъщна Света Троица. Такъв храм има и в гр. Добрич.

По многогодишна традиция Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил посещава този храм в първия ден след Петдесетница, на празника посветен на Свети Дух. И тази година традицията бе спазена, като Негово Високопреосвещенство в съслужение с архиерейския наместник на Добричка духовна околия архимандрит Гервасий и много свещеници тържествено отслужи светата Божествена литургия.

В проповедта си след богослужбата митрополит Кирил поясни, че даровете на Светия Дух подкрепят св. Православна църква и вярващите християни и днес, но Той не пребъдва в изпълнени със зложелателство, завист и лукавство сърца и души, а в такива, притежаващи любов, мир, вяра, кротост и въздържание, по думите на апостол Павел.

Високопреосвещеният митрополит Кирил поздрави присъстващите и обществеността в града със стогодишнината от освещаването на храм "Света Троица" в гр. Добрич, като им пожела единение, единомислие, крепка и чиста православна вяра в противовес на разделението, песимизма и малодушието - както в Църквата, така и в обществото.

Председателят на храм "Света Троица" иконом Стоян Ив. Стоянов благодари на Негово Високопреосвещенство от името на църковното настоятелство при храма, на енориашите и на обществеността в града за тържествената служба и за мъдрите наставления по случай 100-годишния юбилей. (Още за историята на храма вижте: (http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=47014)

Пред храма на всички желаещи бе раздаден корбан за здраве, а за почетните гости (г-жа Детелина Николова - кмет на гр. Добрич, г-н Петко Петков - кмет на община Добрич-селска и др.) бе даден кратък празничен обяд в трапезарията при храма.

Текст и снимки: Марин Маринов

 

 

Снимки

Празникът Петдесетница в храм "Света Троица", в гр. ДобричПразникът Петдесетница в храм "Света Троица", в гр. ДобричПразникът Петдесетница в храм "Света Троица", в гр. ДобричПразникът Петдесетница в храм "Света Троица", в гр. ДобричПразникът Петдесетница в храм "Света Троица", в гр. ДобричПразникът Петдесетница в храм "Света Троица", в гр. ДобричПразникът Петдесетница в храм "Света Троица", в гр. ДобричПразникът Петдесетница в храм "Света Троица", в гр. Добрич
« предишна новинаследваща новина »