ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започнаха фестивалните концерти на VIII издание на „Достойно есть” – Поморие. Елица Христова за фестивала.

17 юни 2011 17:32, Българска Патриаршия
Хор "Морфова-Прокопова" - София

Фестивалните концерти по предвидената програма на VIII издание на православно църковно-музикалното събитие за годината „Достойно есть” започнаха на втория ден от фестивала, 16 юни. Съобразно непредвиденото обстоятелство – обявяването на деня за Ден на национален траур - обичайната вечерна открита сцена, на която хоровете представят изпълнения по свободен избор, бе отменена за деня, като се проведоха само храмовите концерти.

Централният поморийски храм „Рождество на Пресвета Богородица” отново приюти концертните изпълнения на богослужебна музика от целия православен свят. Както и в предишните години, участията на изпълнителите бяха в три категории: кат. 1 - православни църковни хорове; кат. 2 - източно пеене и кат. 3 – смесени и еднородни хорове и ансамбли.

През този ден се проведоха три фестивални концерта. Тяхната програма бе богато наситена и разнообразна – песнопенията бяха и от трите категории, а изпълненията до съвършенство подготвени, прецизирани и изпълнени.

Началото на първия концерт бе положено с изпълнението на смесения хор при храм „Св. Успение Богородично”, Ботевград. С особено вълнение и аплодиране бяха посрещнати и изпратени младежките хорове на „Символ” - Букурещ, Румъния, с ръководители о. Жан Лупу и Луминица Гуцану и на Православната гимназия „Преп. Сергий Радонежки”, Новосибирск, Русия, с ръководител Анна Тарасова. В този ден бе и изпълнението на грабващите ни със своята уникална вокална техника главни виновници за събитието – Православния хор при „Младежко сдружение – България” с ръководители Елица Христова и Георги Попов.

Ето какво сподели за читателите ни Елица Христова:

- Елица, нека си зададем въпроса защо този международен православен музикален фестивал се провежда ежегодно?

- Развитието на фестивала, за осемте години вече откакто се провежда, недвусмислено показва, че наистина има нужда от подобни събития в православния свят. В нашето съвремие, когато хората така осезателно губят своята любов и към Бог, и към ближния, когато се заличава човешката потенция за съборност, именно едно такова събитие се доказа, че може да сближи хората от различните православни страни, от различните национално-певчески традиции. И тук именно музикалният формат на събитието е което сближава, а не разделя.

А това е и една от основните цели на фестивала - да усетят и силно православните и не дотам дейно вярващите, че силата на взаимната любов е тази, която ни прави силни, и че когато сме заедно силата на Божията любов към нас човеците се усеща много по-силно.

- Тогава би ли ни казала - ти си и преподавател в Богословски факултет - какво е музиката според теб? Защо съществува тя в човешката природа?

- Аз не бих могла да отговоря нещо повече от онова, което вече са казали големите свети Отци на Църквата, а те са изрекли много силни думи за музиката. Самият факт, че най-големите светии на Църквата са били и сред най-добрите певци и са посветили голяма част от своя живот на богослужебната музика и нейното установяване, показва колко важна е тя не само за църковния живот, но и за живота на човека въобще. Към това нека добавим и обстоятелството, че когато човек реши всецяло да се отдаде на Господ и се оттегли за целта в манастир, трябва първо да привикне да Го възхвалява, докато достигне до едно друго, по-възходящо духовно ниво, до друга духовна степен на общение с Господ.

Музиката, според мен, е даденото от Господ средство, чрез което човек без участието на рационалната мисъл усеща Божията любов и се докосва до нея по най-интуитивен и най-естествен начин.

Самият факт, че детето като се появи на бял свят, първото доказателство, че се е родило живо, че е причастно на живота, е неговият вик, който е всъщност е част от музиката в нашия живот, показва, че музиката е част и от нашата човешка природа. А и цялото поведение на най-малките деца доказва, че музиката е най-интуитивният начин за доближаване до Бога – тук, разбира се, има и рационални обяснения. Но явно е, че Бог ни е дал тази способност, за да можем да сме по-близко до Него, да споделяме с Него Неговата любов. И въобще, когато човек се учи да говори, всъщност той се учи и да пее.

- Един провокативен въпрос - умеят ли професионалните светски хорове, които изпълняват църковна музика, да пеят духовно?

- Хорове, които не са влезли в богослужебното, в литургичното време, не могат да усетят църковната музика в пълнота. Това е и едно от достиженията на този фестивал - светските хорове да почувстват, че богослужението и участието в него е участие в друго време и в друго пространство, че ставаш част от небесната Църква, пребиваваш в съслужение със свети лица. И тогава действително човек се променя и започва да пее по друг начин.

- Зная, че всяка година пред вас като организатори изникват нови и различни изпитания – препятствия, които е нормално да Ви утежнят като хора, но вие напротив, като че разширявате дейността на фестивала и участията в него. Кое ви даде стимула да го има и това ново VIII фестивално издание?

- Наистина, различни събития съпътстват всяко отделно фестивално издание. И действително, изпитанията сякаш винаги ни дават нов тласък - слава на Бога и на покрова на Пресвета Богородица, че това е така. Например през тази година бюджетът за него е намален двойно и въпреки това ние за първи път имаме над 1000 участници (1240 човека).

- Как си обясняваш този факт?

- Мисля, както вече се спомена, че хората имат нужда от това събиране. Истината е, че няма друг такъв фестивал като нашия. Той няма конкурсен характер, нито туристически или комерсиален. Тук всички - и чуждите хорове, и нашите – усетиха, че не съревнованието е основната му цел, не това да се поразходиш и да покажеш какво ти си направил, а че има смисъл от общението между хората и възхваляването на Бога „с една уста и един дух”. Фестивалът „Достойно есть” е уникален с това, че не се допусна да има каквато и да е конкуренция и елемент на злоба, макар и състезателна.

- А фестивалът указва ли да има развитие в съвременната църковна музика?

- Точно това е един от приносите към певческите събития на това VIII фестивално издание - многото нови диригенти и композитори. Например диригентът на Киево-Печорската лавра игумен Роман (Подлубняк), който действително създава музика изключително дълбока и с професионално изпълнение. Също, протодяконът от Волгоград Сергий Колосков, чиито песнопения присъстват тук, а и много други. Което категорично показва, че има движение в тази посока.

Всеки върви по различен национален път, но въпреки това красотата и молитвата присъстват независимо от културните различия, което всъщност обогатява, а не разделя.

Текст и снимки: Анула Христова

 

 

Снимки

Хор при храм "Успение Богородично" - БотевградДетско-младежки хор "Символ" - БукурещДиригент Жан ЛупуДетско-младежки хор "Символ" - БукурещДетско-младежки хор "Символ" - БукурещДиригент Атанаска ПоповаЕнорийски хор при храм "Казанската икона на Пресв. Богородица"Енорийски хор при храм "Казанската икона на Пресв. Богородица"Хор на Православна гимназия "Сергий Радонежки"Хор на Православна гимназия "Сергий Радонежки"Хор на Православна гимназия "Сергий Радонежки"Елица Христова
« предишна новинаследваща новина »