ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Наум Охридски в столичния квартал "Дружба"

20 юни 2011 17:34, Софийска митрополия
 Стобийски еп. Наум

В столичния квартал „Дружба” се намира единственият храм, посветен на преподобни Наум Охридски. На 20 юни, когато се навършва годишнина от неговото успение (т. г. се изпълват 1101 г.) и Православната църква тържествено го почита, в едноименния храм бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Българския патриарх тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие архимандрит Теофан, архимандрит Атанасий (Султанов), протойерей Кирил Попов, свещеник Радослав Станев от храмовото духовенство и дякон Иван Петков.

Молитвено участие взе преосвещеният Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Множество миряни изпълниха софийския храм „Св. Наум Охридски” по повод летния празник на светеца.

За молитвеното настроение на богомолците допринесе антифонното пение на църковните певци, които бяха специално поканени за празника от църковното настоятелство. На дясната певница бяха застанали обучаващи се в Школата по източноцърковно пение при храм „Св. Кирил и Методий“, ръководени от Любомир Янъков, а на лявата - храмовите певци, ръководени от Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия.

По време на свещеническото причащение с проповед за св. Наум Охридски към богомолците се обърна свещеник Владимир Дойчев от храмовото духовенство.

В края на литургията Стобийският еп. Наум, в този ден честващ и свой личен празник, поздрави присъстващите с празника на св. Наум и благопожела той да дава на всички утеха в скърбите, а от Бога да получат онова, което са изпросили в молитва към светеца.

Знеполският епископ Йоан като викарий поздрави еп. Наум от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, от името на всечестния клир на Софийска епархия и от свое име, като му пожела крепки сили в нелекото му и отговорно служение като главен секретар на Св. Синод, търпение и безбедно архиерейско служение. (Цялото поздравително слово на еп. Йоан можете да чуете и видите след новината.)

Като предстоятел на тържествуващия храм ик. Христо Пудин благодари на епископите за тяхното участие в празника и ги увери, че винаги с голяма радост са очаквани и приемани в ръководената от него енория.

 

&feature=youtu.be

Текст, снимки и видео: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм „ Св. Наум Охридски“Стобийски еп. НаумСтобийски еп. Наум Четене на св.ЕвангелиеСтобийски еп. НаумВеликият входАрхимандрит АтанасийВеликият входСтобийски еп. НаумПротойерей Кирил ПоповВсички заедно изповадват Символа на вяратаДякон Иван ПетковПразник на св. Наум Охридски Свещеник Владимир ДойчевСвещеник Владимир ДойчевПевцитеПевците" Вярвам Господи и изповядвам.."Стобийски еп. НаумПричастиеПразник на св. Наум Охридски  Празник на св. Наум Охридски  Празник на св. Наум Охридски  Празник на св. Наум Охридски
« предишна новинаследваща новина »