ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кратка история на манастира "Агиа Напа" - Кипър

22 юни 2011 23:31, Доростолска митрополия
Чудотворната икона

Манастирът „Агиа Напа” се намира в едноименното село в района Фамагуста. "Агиа Напа" в превод означава „света гора”, заради гъстата непроходима гора, която се простирала на мястото на днешното селище и околната област и светинята - чудотворната икона на Божията майка, открита в една пещера.

Манастирът „Агиа Напа” се намира в центъра на селото. В самия манастир има аязмо с лечебна вода.

Точната година на основаването на манастира не е известна. Според легендата мястото, където сега се намира храмът в чест на „Агиа напа”, е било пещера. Веднъж по време на лов в нея влязъл ловец със своето куче поради лошото време. Тогава в дъното на пещерата нещо блеснало, това предизвикало постоянния лай на кучето и привлякло вниманието и на ловеца. Това била Чудотворната икона „АГИА НАПА”.

По всяка вероятност иконата е била скрита по-време на иконоборството през VІІ-VІІІ в., за да бъде спасена. По-късно в самата пещера е устроена църква, принадлежаща към сегашния манастир.

През 1571 г. Кипър попада под османско владичество. За огромно щастие манастирът не бил унищожен, както много други манастири и църкви. Според стари ръкописи от 1625 г. манастирът е запазил тогавашния си вид до ден-днешен.

Манастирската църква се е ползвала също и като енорийска църква, но не за дълго, защото през 1990 г. поради нарастване на населението на югозапад от манастира е построен нов храм в чест на Пресвета Богородица. Храмовият му празник е на 8 септември – „Рождество Богородично”.

Ежедневно манастирът е посещаван от множество народ от близко и далече, най-вече от бездетни жени и с трудности при раждането, дошли да измолят Божието благословение пред чудотворната икона „АГИА НАПА” .

Към манастира принадлежат също и множество параклиси като: "Св. Варнава", "Св. Епифаний", "Св. вмчк Георги", "Св. Параскева", "Св. пророк Илия" и "Св. ап. Андрей".

А ето и няколко свидетелства за чудеса, станали по молитвите на Пресвета Богородица „АГИА НАПА”:

Чудо 1:

Казвам се Евангелия Кириу. Живея в Атина и съм омъжена от 2003 г., но за съжаление, със съпруга ми не можехме да имаме деца. Миналата година взехме решение и на 25 март 2010 направихме опит с ин витро. За щастие опитът беше успешен и забременях с близнаци. В края на третия месец претърпях инцидент и бях хоспитализирана. Оказа се, че трябва да съм неподвижна до края на бременността. Докторът ми каза, че каквото е могъл да направи е направил и сега ме оставя в Божиите ръце. Дълбоко в себе си вярвах, че всичко ще е наред и се молех за здравето на дечицата ми.

Преди да продължа, искам да кажа, че нямах никаква идея дори за съществуването на Агиа Напа като град, камо ли че там има икона на св. Богородица, наречена "Агиа Напа". Искам да подчертая, че винаги съм вярвала в това, че Бог е навсякъде независимо от „географската ширина”, в която се намираме.

Беше краят на юни, началото на юли. Бях заспала и видях следния сън:

Намирам се на остров и се разхождам на коледен пазар с подут корем, бременна. Придружава ме жена, доста по възрастна от мен с черни дрехи, черна забрадка и черна коса. Изморявам се, понеже съм много тежка заради бременността и сядам да си почина. Отпочинала, ставам и искам да намеря път, за да сляза до главния път и да се кача в автомобила си, но сякаш навсякъде има препятствия, а трябва да се държа за нещо, понеже съм бременна и тежа много. Спирам на отдалечено място, като че горска поляна. От ляво виждам морето, а от дясно стара каменна църква и дървета и чувам глас, който ми казва, че това е Агиа Напа. Завъртам се да намеря път и срещу мен - пътека с въже, за което се хващам и слизам. Долу в автомобила ме чака съпругът ми, който ме прегръща, посочва ми върха, на който бях преди малко, и казва: „Това е църквата на Агиа Напа, нека кръстим децата си там”.

Когато се събудих, веднага потърсих информация в интернет за Агиа Напа. Виждайки снимките, се почувствах все едно съм била там.

И така бременността мина безпроблемно и родих две момиченца на 24.11.2010 г.

Винаги ще съм благодарна на св. Богородица. Много искам да кръстя там децата си, но ако не успеем, веднага след като ги кръстя, ще дойда да ги причастя там.

Чудо 2:

Казвам се Ники Елефтериу. Осем месеца се опитвах да зачена с различни медицински терапии. Един ден научих за св. пояс, който се намира в църквата "Агиа Напа". Обадих се на свещеника и уговорихме среща за идния ден. На следващия ден отидох в църквата, където свещеникът извади пояса от кутията, в която бе поставен за поклонение. Сложих го и започнах горещо да се моля със сълзи на очи на Пресветата Дева. Молех се тя да ме дари с най-големия дар на света - да зачена. Не след дълго (около месец) заченах. Бях дарена с отроче, което, в себе си знаех, че е дар от Пресвета Богородица. Бях най-радостният човек на света и благодарях на Божията майка от все сърце. От деня, в който научих, че съм заченала, разбрах и усетих, че Богоматер е закрилница на мен и детето ми. Тя е винаги с мен и в радост, и в скърби.

Чудо 3:

Казвам се Хрисотомос Кадис. По народност съм грък от остров Кипър, но живея в Германия със семейството си. Ожених се на 27.10.2007 г. Името на съпругата ми е Христина и е от Гърция. Сватбата се състоя в Кипър. На сватбата присъстваха мои роднини и приятели. Присъстваха и роднини на съпругата ми, която както споменах е от Гърция. Там беше и брат й Атанасиос със съпругата си Параскеви. Те имат дъщеричка на име Катерина. За съжаление след нея не можаха да имат второ дете вследствие на медицински проблем на Параскеви.

Параскеви беше чувала за колана на св. Богородица и ни помоли да отидем и да се помолим и поклоним на тази светиня.

Прибрахме се в Германия и след известно време разбрахме, че Параскеви е бременна. Благодарихме на св. Богородица за чудото, което се бе случило. Роди им се момиченце, което кръстиха Марияфени (което в превод означава Дар от Мария- Богоматер).

 

 

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »