ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Кирил: Коренното население на Европа ще загине, ако не се върне към духовните си извори

24 юни 2011 01:05, Българска Патриаршия
Руският патриарх Кирил

Москва, 22 юни. Московският и Всерусийски патриарх Кирил отправи призив към европейските духовни водачи да положат общи усилия за възраждане на християнството на континента.

„Руската православна църква предлага европейските християнски общности съвместно да положат усилия за постигането на партньорски отношения между държавите и в гражданското общество на Европа с цел възстановяване на живата връзка между концепцията за човешки права и общоевропейското духовно наследство”, каза патриархът на срещата с участниците в заседанията на Европейския съвет на религиозните лидери в Москва.

Според него икономическите и политически връзки, изграждани в Европа, не могат да бъдат сами по себе си „стабилна основа за благополучието на европейското общество”, а съществуващите обществени ценности за човешки права, върховенство на закона, демокрация могат да останат просто „формални понятия, които няма да допринесат полза в условията на подобен морален релативизъм, а в някои случаи могат да причинят дори и вреда”.

Патриарх Кирил посочи като пример „упадъка на семейните ценности, водещ до депопулация на Европа”.

„Как е възможно да поставяме ценността на семейството по-ниско от горепосочените ценности, щом неговото разрушаване физически убива населението на Европа? Кой ще се ползва от политическите постижения, щом европейските народи ще прекратят своето съществуване или ще намалеят по брой до такава степен, че тяхната роля на континента ще загуби своето значение?”, попита той.

Считайки, че съветската концепция за човешки права не съдържа „ясно и точно определение за понятието човешко достойнство”, което да бъде признато от религиозното схващане за света, патриархът призова представителите на традиционните европейски религиозни общности „да внесат яснота в понятието "човешко достойнство" и да докажат връзката му с добродетелта и стремежа към съвършенство”.

„Това ще бъде нашият принос за формиране на нравствени норми както в индивидуалното, така и в социалното развитие. Защото публичното пространство в наши дни на практика е лишено от нравствени образци и идеали. Единственото, което може да ни представи масовата култура, е образът на преуспяващия човек, който е достатъчно състоятелен, за да задоволи всеки свой каприз”, посочи той.

Патриархът изрази надежда, че Европейският съвет на религиозните лидери ще успее да даде своя принос за „интелектуалното обогатяване на европейското общество с ценностите на религиозната традиция, която векове наред е укрепвала европейското население в стремежа му към живот и справедливост в съответствие с нравствените норми, формирани от тази традиция”.

Превод от руски: А. Л.-П.

 

 

« предишна новинаследваща новина »