ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монашеско пострижение в Бистришкия манастир „Св. Петка“

25 юни 2011 11:35, Софийска митрополия
Обличане на новия монах

На 24 юни, когато св. Църква чества Рождението на св. Йоан Кръстител, за нов живот в Христа се роди още един млад човек, като прие ангелския образ в Бистришката св. обител „Св. Петка“. Последованието бе извършено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

В края на утринното богослужение бе постриган за монах Борис Борисов, родом от гр. Ихтиман. Новият монах, който от три години е на послушание в св. обител, след като свидетелства, че решението да приеме монашески постриг е негов личен избор, бе постриган за монашеския подвиг и даде монашески обети за послушание, нестежание и целомъдрие. В знак на неговото отричане от света и раждането му за Христа при пострижението той получи монашеско име СИЛУАН. Пред дверите на светия олтар той бе воден под мантия от своя духовен наставник - йеромонах Стилиан, игумен на манастира.

Монах Силуан е завършил през 2003 г. петгодишния курс на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“. Продължава обучението си в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", в който успешно се дипломира през 2008 г., а след това в същия факултет придобива и магистърска степен.

След пострижението еп. Йоан отправи към новия монах напътствени думи за молитва, пост и бдение и му пожела да има сили да понася предстоящия монашески подвиг.

Богослужбата продължи със св. Литургия, оглавена от Знеполския еп. Йоан. С него съслужиха игумени на софийски манастири и столични духовници.

Обновеният манастирски храм бе изпълнен с монаси и приятели на новия монах Силуан, който след богослужението, облечен в пълно монашеско одеяние, с Христовия кръст и запалена свещ в ръка, бе поздравен от всички с: „Как ти е името брате? – Спасявай се в Господа!”

За радост на всички, в този ден, в който се чества раждането на св. Йоан Кръстител, в светата обител за поклонение и причастие бяха дошли множество майки (повече от десет) със своите младенци, които да помолят за небесна закрила Христовия Кръстител. Сред гостите на обителта беше и кметът на с. Бистрица г-н Николай Гюров, който винаги с готовност се отзовава на нуждите на манастира.

След края на богослужението монах Силуан с литийно шествие бе заведен в своята килия, където според установения ред трябва да преживее следващите 8 дни без да я напуска и 40 дни без да излиза от манастира.

Да пожелаем на Негово преподобие монах Силуан много духовни сили в подражанието на ангелоподобното битие и с радост да изпълнява монашеските си обети.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Обличане на новия монахМонах СилуанОбличане на новия монахМонашеско пострижениеМонах Силуан със своя старецМонашеско пострижениеМонашеско пострижениеМонашеско пострижениеМонах Силуан със своя старецНачало на св. ЛитургияМалък входМалък входМонах СилуанСв. ЛитургияВелик входВелик входХрамова стенопис"Пресветую, пречистую..."В храмаЕп. Йоан с игумените на бистришките манастириНапътствени слова към новия монахПоздравление на новия монахС лития към килията С лития към килията С лития към килията В храмаВ двора на манастираВ двора на манастираМанастирът "Св. Петка" в с. БистрицаМанастирският храмМанастирът "Св. Петка" в с. БистрицаЗнеполски еп. Йоан
« предишна новинаследваща новина »