ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на храм "Св. прпмчк Прокопий Варненски"

25 юни 2011 23:07, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмовата икона

На 25 юни 2011 г. в храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски” бе отслужена архиерейска света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан.

В светата служба взеха участие и архиерейските наместници на гр. Шумен – ставроф. свещеноик. Димитър Николов, и на Търговище - ставроф. свещеноик. Славчо Проданов, гостите архимандрит Закхей – представител на Руската православна църква в Америка, архимандрит Атанасий – представител на Българската православна църква в Атина, както и свещенослужители от гр. Варна и епархията.

Празникът на преподобномъченика бе уважен и от министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, който от своя страна обеща до следващия храмов празник да бъде довършена криптата при храма с помощ в размер на 150 000 лева, които ще бъдат от следващия бюджет.

До този момент правителството е отпуснало помощ за храма в размер на 10 000 лева, а ПП ГЕРБ са дарили 5000 лева.

Министър-председателят Б. Борисов бе награден от Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил с грамота за спомоществователство при изграждането на новия храм на Варна, уникална значка и икона с образа на св. Прокопий, както и с дървен кръст. Отличени бяха и кметът на гр. Варна – г-н Кирил Йорданов, представители на местната власт и частни дарители.

След светата служба представителят на Руската православна църква в Америка архимандрит Закхей подари на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил икона с лика на св. преподобни Герман – първия мисионер в Аляска.

В 11,30 ч. се състоя и литийно шествие около храма, водено от Представителния оркестър на Военноморските сили на гр. Варна. Непосредствено след него бе отслужен и празничен водосвет от Негово Високопреосвещенство.

По късно гостите от Америка и Гърция посетиха и катедарлния храм „Св. Успение Богородично”, манастира „Св. Константин и Елена”, храм „Св. Атанасий” и старинния храм „Св. Успение Богородично”.

– Посещението на Бойко Борисов

– Проповед на Негово Високопреосвещенство

– Иконата на св. Герман

– Литийно шествие част 1

– Литийно шествие част 2

Текст и снимки: Борислав СТОЕВ

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит КирилНегово Преосвещенство Главиницки епископ ЙоанЧетене на ЕвангелиетоВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входПосрещане на министър-председателяМинистър-председателят и кметът на ВарнаНаграждаване с грамотаНаграждаване с грамотаНегово ВисокопреосвещенствоМирянитеИконата на св. Герман АляскинскиНаграждаване с грамотаНаграждаване с грамотаНаграждаване с грамота на г-н Христо МаневГостите от Атина и АмерикаНаграждаване с грамотаЛитийно шествиеЛитийно шествиеПредставителният оркестър на ВМСЛитийно шествиеЛитийно шествиеВ помощ на храмаХрамовата иконаПразничен водосветПразничен водосветПразничен водосветХрамов празникИконата на св. Герман Аляскински
« предишна новинаследваща новина »