ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Разширяват възможностите пред БПЦ за финансиране на проекти с европейски средства

27 юни 2011 16:19, Софийска митрополия
Г- н Т. Дончев в Перник

"Българската православна църква ще има по-големи възможности за финансиране на проекти през следващия програмен период" - това заяви в Перник министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Той припомни, че благодарение на усилията на работната група, съставена от представители на всички държавни ведомства и на Светия Синод, са решени голяма част от проблемите пред БПЦ и нейните поделения по места при кандидатстване с проекти за финансиране по различните финансовите инструменти. Отделни претенции на финансиращи органи към документите, които издава Българската православна църква са изяснени.

За последните 7-8 месеца църковни настоятелства са внесли множество проекти по Програмата за развитие на селските райони, тъй като са решени много от съществувалите пречки. Голяма част от тях са свързани с ремонт на храмове. Министър Дончев заяви, че разчита част от тези проекти да бъдат одобрени. Той очаква и подписване на споразумение между Светия Синод на БПЦ и Министерството на труда и социалната политика и предстои разширяване на възможностите. Министър Дончев смята, че сътрудничеството не бива да бъде само в сферата на инфраструктурата.

„Българската православна църква има варианти да бъде социално активна. Тя има ресурси за това и там могат да се отворят нови възможности. Считам, че институция, с такова обществено влияние, дори като не коментираме духовната страна на нещата, не бива да бъде изолирана от възможности за финансиране през следващия програмен период”, каза министър Томислав Дончев. Той увери, че се прави всичко да се материализират възможностите и сега, и в следващите години.

Министър Томислав Дончев беше в Перник на среща с представители на общините и бизнеса по покана на областния управител Иво Петров и народния представител Ирена Соколова.

Текст и снимки: Руми Борисова

 

 

Снимки

Г- н Т. Дончев в Перник
« предишна новинаследваща новина »