ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска празнична вечерня в Лозенския манастир „Св. ап. Петър и Павел“

29 юни 2011 18:18, Софийска митрополия
Празничната вечерня в Лозенския манастир

В навечерието на Петровден в Девическия манастир „Св. ап. Петър и Павел“ край с. Лозен бе отслужена празнична архиерейска вечерня. Манастирът, възродил се през последните двадесет години, се е превърнал в духовен оазис за мнозина християни – духовници и миряни от столицата. Малобройното сестринство с радост посреща поклонниците и сърдечно приема предлаганата им помощ.

В празничната вечер, с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим богослужбата, отдаваща почит на св. първовърховни апостоли Петър и Павел бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който за първи път след избора му за Пловдивски архиерей (преди пет години) служи в Лозенския манастир. Тази света обител, посещавана от него още от ранното му детство, му е много скъпа и благодарение на изключителните му усилия е отново не само материално възобновена, но и заселена от сестринство. Наред с въздигането на значително разширения манастирски храм и манастирски постройки, тук се въздигаше и градеше духовният живот под неговото пряко ръководство.

В съслужение с архиерея във вечернята взеха участие протосингелите на Софийска, Пловдивска и Сливенска епархии, столични предстоятели и духовници от Пловдив. Молитвено участва викарият на Софийския митрополит - Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан.

Красиво и пищно украсеният с цветя манастирски храм бе изпълнен с множество християни от цяла София. В молитвена тишина те слушаха прекрасното изпълнение на песнопенията, изпълнявани антифонно от Пловдивския митрополитски хор „Св. ап. Ерм“ и пловдивския архиерей.

Събрани от почитта си към светите първопрестолници Петър и Павел в съборния храм поклонниците живееха в Христовата радост и усещаха благодатта, която извира от единението и общата молитва.

В края на вечернята с пламенно и вдъхновено слово към присъстващите се обърна Пловдивският митрополит Николай. В него той припомни затрогващото и необикновено житие на св. апостоли Петър и Павел. Като си припомни своите изпитания и прекрасни духовни преживявания в св. обител, която приема като свой духовен дом, той благодари на всички, които през изминалите години са били съпричастни и редом с него са преодолявали трудностите при духовното и материално изграждане на манастира. (Цялата проповед може да видите като видеофайл в края на новината.)

От своя страна като викарий на Софийския митрополит еп. Йоан поздрави Пловдивския митрополит Николай с добре дошъл и му благодари за отслужването на празничната вечерня. Като поздрави сестринството с манастирския храмов празник, пожела на всички примерът на св. апостоли да ни бъде пътеводна звезда в живота.

Eфимерият на св. обител свещеник Николай Плещов благодари на архиереите от името на сестринството и пожела отново всички заедно да се събираме за духовно тържество в светата обител.

Многолетствие прозвуча в края на вечерното последование за всички празнуващи този празник, след което дълго време митрополит Николай и еп. Йоан на излизане от храма благославяха многобройните духовници и миряни от три епархии.

Местните хора (лозенчани) от незапомнени времена почитат този празник. През миналия век, когато в манастира е имало параклис и малки постройки около него, те са се събирали, за да отслужат водосвет и да си осветят корбан за здраве. Много предания се разказват и до днес и с жива вяра се споделя за преживените изцеления и чудеса. А ежегодният празник само ни събира, за да влезем всички заедно, съборно, в радостта на апостолския празник - свидетелство за братска любов и разбирателство, като ни припомня думите на Спасителя, че “там където са двама или трима в Мое име, там съм и Аз.“

 

Текст, снимки и видео: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Лозенският манастир " Св.ап. Петър и Павел"Съборният храм Лозенският манастир " Св.ап. Петър и Павел"Лозенският манастир " Св.ап. Петър и Павел"В очакване на архиереитеВ очакване на архиереитеЕп. Йоан посреща Пловдивския митрополитЕп. Йоан посреща Пловдивския митрополитПловдивският митрополит Николай в Лозенския манастирПловдивският митрополит Николай в Лозенския манастир Пловдивският митрополит Николай в Лозенския манастирПловдивският митрополит Николай в Лозенския манастирПловдивският митрополит Николай пред празничната иконаПразнична вечерня в Лозенския манастирПразнична вечерня в Лозенския манастирИконостасътПловдивският митрополит Николай в Лозенския манастирПразнична вечерня в Лозенския манастирПловдивският митрополит Николай в Лозенския манастирПловдивският митрополит Николай в Лозенския манастирИконостасътПразнична вечерня в Лозенския манастирПразнична вечерня в Лозенския манастирПразнична вечерня в Лозенския манастирМитрополит Николай чете първата паримияЗнеполски еп. Йоан чете паримияПразничната вечерня в Лозенския манастир" Тебе Господи"ПетохлебиеПразничната вечерня в Лозенския манастирПевцитеПразничната вечерня в Лозенския манастирАрхимандрит ДионисийСвещеник Иван ПлещовПразничната вечерня в Лозенския манастирПловдивският митрополит Николай в Лозенския манастирПразничната вечерня в Лозенския манастирПразничната вечерня в Лозенския манастирПразничната вечерня в Лозенския манастирМанастирският храм
« предишна новинаследваща новина »