ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Петровден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе представен новият софийски протосингел

29 юни 2011 22:18, Софийска митрополия
Негово Светейшество Българският патриарх Максим

В деня, в който Православната църква почита св. първовърховни апостоли Петър и Павел, в столичната митрополитска катедрала бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит.

В съслужение с архиерея взеха участие храмовото духовенство и ик. Ангел Ангелов, предстоятел на храм „Св. София“, който от началото на м. юни е назначен за протосингел на Софийска митрополия. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим присъства в св. олтар и взе молитвено участие в празничната богослужба.

По време на свещеническото причащение проповед за чествания празник произнесе дякон д-р Петър Симеонов.

В края на св. Литургия с благословението на Българския патриарх бе награден с офикия „ставрофорен иконом“ ик. Ангел Ангелов, който през тази седмица встъпи в длъжност протосингел на Софийска св. митрополия.

Отец Ангел Ангелов е завършил Богословския факултет на Софийския университет през 1995 г. Специализира в старокатолическия богословски факултет на университета в Берн, Швейцария, и след това работи като асистент по Християнска философия в Богословския факултет на СУ под научното ръководство на проф. Антоний Хубанчев.

По време на научните си занимания приема свещенически сан и служи като енорийски свещеник в храм „Света Троица“ (на Околовръстния път) и в храм „Св. мчк Мина“, кв. „Модерно предградие“. През 2004 г. епархийското ръководство му възлага да бъде предстоятел на старинния храм „Св. София - Премъдрост Божия“ и досега ревностно изпълнява задълженията си като такъв. По предложение на Негово Светейшество и с одобрение на Св. Синод на БПЦ от м. юни е назначен за софийски протосингел.

В качеството си на Софийски митрополит патриарх Максим представи на църковното изпълнение в митрополитската катедрала новия протосингел на Софийска св. митрополия. Като настави ставроф. иконом Ангел Ангелов за новото му отговорно служение, първойерархът на Българската църква му пожела духовни сили и мъдрост при изпълнение на църковно-служебните задължения.

Българският патриарх Максим поздрави миряните с празника на „свещената църковна двоица“ - св. апостоли Петър и Павел, и даде патриаршеското си благословение.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Русенският митрополит НеофитПетровден в храм "Св. Неделя"Дякон д-р Петър СимеоновСтавр. ик. Мина МинчевИк. Ангел АнгеловПетровден в храм "Св. Неделя"ОфикияОфикияОфикияИк. Ангел АнгеловОфикияОфикияОфикия"Достоин"Петровден в храм "Св. Неделя"Петровден в храм "Св. Неделя"Петровден в храм "Св. Неделя"Негово Светейшество Българският патриарх МаксимПетровден в храм "Св. Неделя"ДяконитеПетровден в храм "Св. Неделя"ПричастницитеПетровден в храм "Св. Неделя"Ставрофорен иконом Ангел Ангелов
« предишна новинаследваща новина »